"Indreku mõttekeerdkäigud panevad meid kõiki aktiivselt kaasa mõtlema," kommenteeris Palts Delfile teisipäevases Eesti Päevalehes ilmunud intervjuud Indrek Neiveltiga. "Aga täna vajab Eesti asja ajamine tegusid. Indrek peaks ka käed mullaseks tegema. Tallinn vajab ausat linnapead!"

Paltsi sõnul on Indrek Neivelt väga tundliku sotsiaalse närviga inimene. "Ta muretseb südamega Eesti tuleviku pärast. Ta teeb alati ettepanekuid, mis kindlasti panevad seisva vee liikuma," sõnas Palts. 

Palts möönis, et mõnikord võibki lausa muutmine muutmise pärast olla vajalik, et asjad liikuma hakkaksid, aga kindlasti ei nõustu ta kõikide Neivelti ettepanekutega.

Alla 500-eurost palka ei saa tuluks nimetada

Palts peab õigeks, et maksukoormuse raskuskeset peab nihutama veelgi madalamapalgalistelt suuremapalgalistele. "Minu arvates on alla 500-eurost kuupalka tuluks nimetada lihtsalt  ebaeetiline," sõnas Palts. "Seda enam ei tohiks me sellist tulu maksustada."

Palts tõi näiteks, et tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 500 euroni suurendab näiteks kõikide perede, kus mõlemad vanemad tööl käivad, kättesaadavat tulu ligi 1800 euro võrra aastas.

"See suurendaks solidaarsust ühiskonnas, aga samuti ka madalapalgaliste huvitatust paremini töötada, mis viib kogu ühiskonna toimimise efektiivsuse suurenemisele, sealjuures ka ettevõtete konkurentsivõime suurenemisele," selgitas Palts.

Päikesetõusu ajal ei tohi taimedel musta kotti päev tõmmata

Seevastu on Paltsile täiesti arusaamatu Indrek Neivelti ettepanek maksustada täiendavalt ettevõtlust.

"Eesti ettevõtted tahavad saada turgu kätte vanadelt laiutavatelt Euroopa ettevõtetelt, kel on turul ajalooline eelis," kõneles ta. "Et kas või mingitki edu saavutada, peame looma oma ettevõtetele kasvuhoone tingimusi, mitte tõmbama oma taimedele päikese tõusu ajal musta kotti pähe."

Paltsi sõnul teeb ettevõtluse maksustamine Eesti ettevõtluse konkurentsivõimetumaks ja kindlasti mõjub katastroofiliselt pikas perspektiivis eelarve tuludele ja seega ka elu kvaliteedile Eestis. "Päris kindlasti ei aita ettevõtluse maksukoormuse suurendamine kaasa meie tulevaste põlvede sidumisele meie Eestiga," lisas Palts.

Neivelt pakkus oma idee väljarände pidurdamiseks maksukoorma ümberjagamise näol. Ta ütles, et rikkamate inimeste elukallidus tõuseb nii ehk naa, aga vaesemate maksukoormus väheneks, kui teha mõned muudatused. Ta on seisukohal, et madalapalgaliste elustandardit tuleb paranadada, muidu jookseme ummikusse, ja soovitab õppida soomlastelt.

Neivelt pakkus, et maksukoormus tuleks liigutada tööjõult kapitali poole. Tõsta maksuvaba miinimumi või kehtestada esmatarbekaupadele madalam käibemaks. Samal ajal tõsta tulumaksu ja taastada maamaks.

Neivelt pooldab ka sotsiaalmaksule lae seadmist ning leiab, et dividendid tuleks sotsiaalmaksuga maksustada sellesama laeni ja laiendada samal ajal sotsiaalmaksu baasi. Neivelt leiab, et nii muutuks süsteem palju õiglasemaks.