Tõnis Mägi (57) väidab, et tajus suvel kontserte andes: riigis on kätte jõudmas uus ärkamisaeg, mis sarnaneb 1988. aastaga, kirjutab SL Õhtuleht.

Ärkamisajalaulu “Koit” viimase salmi kaks rida kõlavad nüüd nii: “Laul, me võidulaul: kas kõlama see jääb? Kuhu, vaba Eesti, sa läed?”.

Laulusõnade ringitegemist on Mägi põhjendanud ennemuistse mõistulooga. Vanapaganal läinud prügi silma ja Kaval-Ants tõtanud talle appi. Ants öelnud enda nimeks Ise ja valanud hädasolevale Vanapaganale sulatina silma. Pööraselt röökiv Vanapagan pistnud küla poole plagama ning karjunud imestunud küsijatele seletuseks: “Ise tegi! Ise tegi!”

Tolle looga tahtis Mägi enda sõnul kõigile meenutada, et inimesed ei unustaks oma kodanikukohust ja käiksid alati valimas.

Jaan Elgula aga arvab, et uue laulu kirjutamine oleks olnud mõjusam kui vana ümbertegemine. ““Koit” on niivõrd tuntud ja kõigile teada laul, et inimene ei suuda jälgida, kas kusagil on mõni salm või rida ringi tehtud. Aga kui Mäks tunneb, et just nii peaks probleemidele tähelepanu juhtima, siis jumala eest — lasku käia!”

Presidendivalimiste päeval 23. septembril esineb Mägi koos paljude teiste muusikutega Tallinnas Tammsaare pargis, et protestida presidendivalimiste praeguse käigu vastu.