"21. jaanuaril tegin ma avalduse, see oli minu esimene tööpäev ERMis," ütles Lukas Delfile. "Minu elus algas sellega uus etapp."

Lukas rääkis, et oma avalduses tänas ta erakonna liikmeid seni tehtud töö eest ja põhjendas ka oma lahkumist pikemalt, kuid viimast ei soovinud ta pikemalt kommenteerida.

Lukase sõnul ei välista ERMi juhtimine tegelikult erakonda kuulumist. "Kindlasti on võimalik muuseumi juhtida ka erakonnas olles," sõnas Lukas. "Mu tähelepanu on eelkõige ERMi teemadel."

Lukas ei ole enda sõnul aktiivne ka MTÜs Vaba Isamaaline Kodanik (VIK). "Seal olin ma alguses aktiivsem, kui ma praegu olen," rääkis ta VIKist. "Ma ei kandideerinud ka Tartu piirkonna ühendusse. Ma pole poliitikas aktiivne ega ka selles MTÜs aktiivne."

"Ei saa öelda, et ma ühiskonnaelust kõrvale olen tõmmanud, aga formaalsed sidemed ei ole olulised," ütles Lukas, kes enda sõnul pole poliitikas pettunud.

"Poliitika on ühiskonnaelu lahutamatu osa, ma olen väga uhke, et olen saanud Isamaaliidus ja IRLis riigi ja ühiskonna tippülesandeid täita. Pettumust ei ole mõtet kuskilt näha, lihtsalt üks aeg sai ümber ja teine on alanud," lausus Lukas.

Tõnis Lukas oli Isamaaliidu liige alates 11. detsembrist 1992.

Konkursikomisjon valis mullu detsembris Tõnis Lukase ERM-i direktoriks. Lukas juhtis Eesti Rahva Muuseumi ka aastatel 1992-1995.

Lukas sai 2005. aasta aprillis Isamaaliidu esimeheks ning ta juhtis erakonda kuni Isamaaliidu ja Res Publica ühinemiseni IRL-iks 2006. aasta suvel. Lukas oli IRL-i kaasesimees kuni 2007. aasta maini, kui IRL valis uueks esimeheks Mart Laari.

Tõnis Lukas on omandanud Tartu ülikoolis magistrikraadi ajaloo erialal. Ta oli riigikogu XII koosseisu liige ja keskkonnakomisjoni esimees. Ta on olnud riigikogu liige ka VIII, IX, X, XI koosseisus.

Varem on Lukas töötanud Tartu ülikoolis õppejõuna, 1992-1995 oli ta ERM-i direktor, 1996-1997 Tartu linnapea. 1999-2002 oli Lukas haridusminister, 2007-2011 haridus- ja teadusminister. Lukas oli aastatel 1990-1992 ka Eesti Kongressi liige ja aastatel 1993–2005 Tartu linnavolinik.

Lukas on Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi, Eesti Kutsehariduse Edendamise Ühingu, Eesti Muinsuskaitse Seltsi, Õpetatud Eesti Seltsi, Kaitseliidu, Vaba Isamaalise Kodaniku ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kuratooriumi liige.