“Lisaks riigieelarve pidevale suurendamisele, võiks tulevikus oodata ka oluliselt üle keskmise palka saavatelt ülikooli lõpetajate panust kõrghariduse kassasse,” rääkis minister Delfile.

“Meie kui väikese rahva esindajatele peaks olema tasuta kõrgharidus kõigile võimekatele soovijatele eesmärgiks,” rõhutas Lukas, et selleks tuleb leida vahendeid. “Lisavahendeid on riigi eelarvele vaja igal juhul, teiste valdkondade arvelt lõpmatult raha juurde saada on illusioon.”

Ministri sõnul puudutaks kõrghariduskassa neid tulevasi kõrgepalgalisi, kes on Eestis saanud väga hea kõrghariduse. “Sellega me toetaksime meie ülikoole, et nad saaksid olla ka rahvusvahelisel tasemel ning tagaksime üliõpilastele tasuta hariduse.”

Ideed on arutatud ka erakonna haridustoimkonnas, mis toetas sellist rahastamismudelit. Lukas kinnitas, et IRLi eesmärk on tasuta kõrgharidus. “Mina olen radikaalselt üldise osalise õpepmaksu sisseviimise vastu ja olen ka tööandjate manifesti tasulise kõrghariduse idee vastu,” rõhutas ta.

“Olen radikaalselt ka selle vastu, et kogu asi lahendada õppelaenuga,” sõnas ta, et laen võib raskendada ka nende inimeste tuleviku, kes mingil põhjusel kõrgepalgalisele töökohale ei lähe või jäävad hoopis töötuks — õppelaenu peavad nad tasuma pärast ikka.

“Kõrgharidusmaks hakkaks toimuma teatud palgatasemest, sinna alla ei läheks näiteks õpetajad või teised keskmist palka saavad inimesed,” selgitas minister.

“Alternatiiv on tõsta tulumaks kõrgeks, aga miks peaksid need, kes kõrgharidust ei omandanud, tõusvad kõrghariduskulud kinni maksma,” küsis ta.

Lukase sõnul ei oleks tegemist astmeline tulumaksuga. “Tulumaksu võib kasutada ka teeaukude lappimiseks või kaitsekuludeks, aga tähtis oleks, et inimesed oleksid motiveeritud oma kõrgkooli toetama, et see läheks just ülikoolide ja üliõpilaste toetamiseks.”

Kuidas suhtuks järjekordsesse maksu kolaitsioonipartner Reformierakond? “Ma ei oska enne valimisi Reformierakonna käitumist ennustada. Seni on nad IRLi tasuta kõrghariduse idee suhtes iroonilised olnud, aga kui nemad ka mõtlevad ka natuke, siis nad näevad, et me peame oma noortele tasuta kõrghariduse kindlustama,” rääkis Lukas. “Tuleb Eesti majandust ja ühiskonda arendada kõrgharidust reaalselt rahastades.”