Tõnis Lukase hinnangul oli tugeva vastureaktsiooni tekitanud skandaalne Neitsi Maarja eksponaat tehtud liiga atraktiivseks. "Ütleme seda tingel-tangelit oli liiga palju," ütles Lukas ETV saates "Kahekõne".

"Ajaloolasena saan selles mõttes seda just rahulikumalt võtta, et ma võin öelda seda, et maasipsühhosid tulevikus on väga palju mineviku massipsühhooside nägu. Ja massipsühhoos saab olla see, mis kutsub midagi jalaga lööma. Kohustust ei olnud. Kui kalossid on nurgas ja sa nendest mööda lähed, ei pea sa nendesse astuma. Samamoodi ei olnud seal ka kohustust lüüa," leidis Lukas.

ERM-i juht möönis, et ta ei süvenenud Neitsi Maarja eksponaati piisavalt, sest tal peaks olema mingi ettekujutus, missugused assotsiatsioonid tekivad ja missuguse reaktsiooni see kaasa toob.

"Lahendus ei ole päris minu maitse järgi, aga juhin tähelepanu, et tegelikult see on kaasav muuseum ja ta peab kõnetama. Võis jääda mulje, et reformatsioon on esile toodud ühe objektiga ja kristlus ka, siis tegelikult pool muuseumi jutustab igasuguste objektide ja tekstidega ikkagi kristluse ja erinevate kristlike kirikute lugu ning reformatsioonis on pildirüüste ja lõhkumine," selgitas Lukas.

Midagi purunema peaks seal panema, et pildirüüstet ja omaaegseid robustseid barbaarsusi ikkagi ajaloos meelde tuletada.
Tõnis Lukas

ERM-i direktori kinnitusel eksponaadil jalajälge enam ei ole ning sellelt on ära võetud ka puutetundlikkus, kuid ta leiab, et objektile tuleks leida mõni muu lahendus. "Midagi purunema peaks seal panema, et pildirüüstet ja omaaegseid robustseid barbaarsusi ikkagi ajaloos meelde tuletada. Aga seda, mida, arutame kirikute nõukoguga, kui ma olen saatnud neile kirja, et arutada koos võimalikku lahendust."

Lukas kinnitas, et ei kaitse kujundi sarnasust Neitsi Maarjaga, kuid kinnitas, et iga sellise reaktsiooni peale muuseum oma eksponaati muutma ei hakka. "Kui me haavame mingit osa ühiskonnast, me peame selle tagasi võtma. Meie ülesanne ei ole olla tujurikkuja, me peame olema haridusasutus, aga iga sellise reaktsiooni peale tulevikus me kindlasti ei hakka eksponaati muutma, sellepärast et meil võib seal palju muudki olla, mis ajaloost räägib, mis ühele või teisele ei meeldi. Mingi iseseisvus muuseumi inimestel ja kujundajatel peab ekspositsiooni tegemisel olema."