"Kuluaarides visati juba möödunud jõulude ajal nalja, et kui Parts tagasi ei astu, siis ei ohusta keegi Ergma positsiooni. Parts on edasi minister ja Ergma valiti ainukese kandidaadina uuesti parlamendi spiikriks," kirjutas Kõiv oma blogis.

"Opositsioon seekord oma kandidaati ei esitanud, vaid ütles Keskerakonna suu läbi, et nemad toetavad Ergma jätkamist. Tema poolt antud 81 häält lubadust ka kinnitas. Mida keskerakondlased vastu said?" küsis Kõiv.

Kahe aseesimehe valimistel oleksid lihtsa matemaatika kohaselt koalitsiooni hääled pidanud tulema Randjärvele (33+22=55), Keskerakonna omad Ratasele (21) ja sotside ning demokraatide omad Nestorile (19+5=24). Kokku tuleb sada, sest IRL-i fraktsiooni esinaine Kaia Iva puudus istungilt.

Tegelik jaotus tuli aga hoopis järgmine: Randjärv 38, Ratas 31, Nestor 28, rikutuid 3. Koalitsiooni poolelt läks nii palju hääli Ratasele ja osa isegi Nestorile, et see ei saa olla juhuslik. Nestorile läinud nelja häälega seoses küsis Kõiv, kas IRLis valitses täielik kaos?

"Ilmselt oli Keskerakonnal koalitsioonipartneriga kokkulepe, et kui üks toetab Ergmat, siis teine Ratast. Eks oma osa mängis ka Keskerakonna lahke pakkumine mitte tekitada ööistungit eesootava Põhikooli-ja Gümnaasiumiseaduse muudatuste menetlemisel," kirjutas Kõiv.

"Hoolimata eeltoodust tundub aga kõige tõenäolisem, et IRL soovis lihtsalt nö tagasi teha Kama eest, püüdes eelnevalt muljet jätta, et tegelikult hoopis meie teeme teisi kokkuleppeid. Reformierakondlastele aga lihtsalt valetasid, et ei võtnud Keskerakonna pakkumist vastu," lisas Kõiv.

"Kuigi öeldakse, et kättemaks ja viha ei ole poliitikas head liitlased, siis ilmselt just need saidki kaalukeeleks. Keskerakonnast vabade demokraatide kättemaksusoov oli liiga väike, et Ratasele saatuslikuks saada, IRL-i oma aga piisav, et Jürit uuesti aseesimeheks aidata."

"Kokkuvõttes ei muutunud väga midagi. Riigikogu juhatus jätkab vanas koosseisus ja me saime järjekordse kinnituse, et IRLis on rohkem Res Publicat kui Isamaad. Elame selle teadmisega nüüd siis edasi!" teatas Kõiv.