Egiptuse kukutatud president anti kohtu alla. Postimehes avaldas foto: raudpuurist paistab voodihaige kohtualune. Sama pilt vaatas meile vastu erinevate telekanalite uudistesaadetest. Ilma teksti lugemata või kuulamata on selge, et kurjategijaga on tegu. Kairo meeleavaldustes said paljud inimesed hukka. Voodis lebav endine riigijuht ei käinud neid isiklikult tapmas, küll aga andis käsu.

Norra massimõrvar Breivik viiakse luksuliku Mercedese maasturiga kohtu ette. Ajalehtedes ilmuvad fotod auto tagaistmel istuvat rahuoleva näoga tapjast. Veelgi varem on Breivikust ilmunud hulk klantspilte, sh netipoest ostetud võltsparaadmundris.

Lööme otsingumootorisse sisse Mihhail Hodorkovski ja te näete vähemalt viit fotot puuris istuvast inimesest. Venemaa püüab hoolega jätta temast muljet kui ohtlikust kurjategijast ja vähemalt piltide alusel otsustades on see ka õnnestunud. Fotod on tehtud kohtusaalis, kus Hodorkovski istub raudpuuris. Ta ei ole kedagi tapnud ja Arvo Pärt on talle kui ebaõiglaselt karistatud meelsusvangile isegi heliteose pühendanud.

Me kõik oleme näinud Hollywoodi filme ja mäletame sealt kuidas näidatakse ohtlikke kurjategijaid. Neid tuuakse kohtu ette erkoranźis kombinesoonis, käed raudus ja jalad raudus ning mõlemad rauda veel omavahel ketiga ühendatud. Igaüks peab ilma sõnadeta mõistma, et tegu on väga ohtliku kurjategijaga.

Breiviku puhul analüüsitakse kurjategija koostatud ennast õigustavat teksti, seda muudkui levitades. Lisaks veel võimendatakse igat mõrtsuka soovi, alates kelle tagasiastumist ta soovib, kuni selleni, mis värvi särki ta endale Norra maksumaksjalt tahab.

Ohtlike kuritegude puhul on ühiskonna jaoks oluline kõigepealt kurjategija isoleerimine ühiskonnast ja seejärel kõigile sõnumi andmine, et kuriteole järgneb vääramatult karistus. Läänelikud väärtushinnangud ütlevad, et karistus ei tohi olla kättemaks, kuid peab olema hoiatav igaühe jaoks, kel mingi kuritegelik mõttealge peas tiksub. Kohtu alla antud mõrtsukate kohtlemine ja selle kajastamine meedias peab olema järgmisi kuritegusid ärahoidev. Mubaraki puhul on, aga Breiviku puhul tänase seisuga küll mitte. Lootus jääb.