"Poliitikas on ütlemine, et riiki ei saa juhtida õhtuste uudiste nimel. Monopolide ohjamise seaduse menetlemine aga natuke just nii tundus liikuvat. Ajalehtedes olid artiklid alatoonidega, et vaid monopolistid ja nende käsilased seavad selle seaduse regulatsioone kahtluse alla. Leidus ka isegi pisut koomilisi lugusid, kus "Tipp ja Täpp" paljastasid monopolistide käsilasi," kirjutab Kõiv oma blogis.

President otsustas kiirelt tehtud monopolide ohjamise seaduse jätta välja kuulutamata ja tema sõnum oli lihtne - põhiseadusvastane seadus seaduseks ei saa, olgu temaga koos käiv sõnum nii õilis kui tahes, märgib Kõiv.

"Nüüd on parlamendi käes võimalus olukord viisakalt ja lõplikult ära lahendada, aga on ka oht piinlikuks jandiks. Kindlasti oleks paaril asjaomasel, kes selle seaduse oma valimiskampaania nurgakiviks planeerinud, aus ja mõistlik öelda, et selles, et seadus kehvake sai, ei kanna teised vastutust ja lõpetada süüdistuste loopimine. Ja siis saame selle koos ära parandada - sest mõte on ju õige - tarbijat tuleb kaitsta ning tagada kommunaalteenuste õiglane hind. Aga seadus tuleb ära parandada rahulikult ning silte kleepimata ja süüdistusi jagamata."

"Riigikogu kodu-ja töökorra seadus sätestab presidendi poolt väljakuulutamata jäetud seaduse riigikogus uuesti arutamise korra. On kaks võimalust, kas võtta seadus vastu muutmata kujul või mitte. Muutmata kujul vastuvõtmisel on jant täielik. President pöördub siis tõenäoliselt riigikohtusse ning mingitki regulatsiooni monopolide tegelikuks ohjamiseks ei tule niipea," nendib riigikogulane.

Kõiv toonitab, et presidendi poolt väljakuulutamata jäetud seaduse parandamisel ei saa enam vigu lubada. "Tuleb teha korralik eeltöö ja valmistada ette muudatused, mis viivad seaduse Põhiseadusega kooskõlla. Vaid nii on võimalik tagada inimestele õiglane toasooja ja vee hind."