Mälestuskivi seisab Tomski südalinnas, linnavalitsuse hoone vastas, omaaegse NKVD vangla kõrval asuval haljasalal.

Mälestusmärgi avamisel esines kõnega ettevõtmise initsiaator, riigikogu kultuurikomisjoni liige, Tartu Ülikooli professor Aadu Must.

„Need olid inimesed, kes elasid ja töötasid taludes ja külades Tshulõmi kaldail, paigus mida me eile külastasime. Ja mujal Tomski oblastis. Möödunud sajandi 30-aastatel tehti paljud neist kulakuteks, vangistati, tapeti. Kõige verisemad olid 1937 ja 1938. aasta. Need olid ka 1941. aastal Eestist siia küüditatud eestlased. Nende jaoks oli kõige julmem 1942. aasta karm talv, mil suri palju lapsi, vanureid. Mehed olid juba enne peredest lahutatud ning hukkusid siit kaugemal vangilaagrites. Olid veel järgmised küüditamised …“, ütles Must.

Tekst mälestuskivil on lakooniline: „Tomskimail hukkunud eestlastele.“ Tekstiga kohal on murtud varrega rukkilille kujutis. „Rukkilill on eesti talupoja lemmiklill, eestlaste rahvuslill“, selgitas kõneleja mälestusmärgi avamisele kogunenud tomskilastele. „Murtud vars sümboliseerib murtud saatusi. Rohkem sümboleid ega teksti pole vaja. Kivi seisab suure, kõikidele ohvritele pühendatud leinakivi kõrval, millel on kõik öeldud. Stalinism, repressioonide aastad“.

Mälestuskivilt eemaldasid katte maestro Teo Maiste, tuntud Siberi kirjanik Vadim Makšejev ja professor Aadu Must. Teo Maiste noorusaastad möödusid küüditatuna Tomski oblasti põhjaosas, Aleksandrovski rajoonis. Vadim Makshejev küüditati Eestist samal aastal ning eestlastest saatusekaaslased pöörduvad tänaseni tema poole eestikeelse nimega — Siberivend.

Tomski luterliku Maarja kiriku pastori palvele järel kõlas Tomski südalinna pargis Eesti rahvushümn.

Mälestuskivi valmimisele ja püstitamisele on kaasa aidanud haridus- ja teadusministeerium, SA R-Arhiiv jt. Kivi autor on Tauno Kangro. Lõplikult kujundasid mälestusmärgi kui terviku Tomski kunstnikud. Kõik tehnilised probleemid Tomskis lahendas Andrei Makarov Tomski oblasti administratsiooni kultuuriosakonnast.

Esialgse plaani kohaselt mälestusplaadi aluseks kavandatud maakivi kohalevedu osutus tehniliselt ja rahaliselt teostamatuks ning see asendati Tomskist ostetud halli lihvitud marmorist alusega. Eesti delegatsiooni liikmete üksmeelse arvamuse kohaselt oli see olemasolevatest parim lahendus — eestlaste mälestuskivi harmoneerub memoriaali keskmes seisva Saatuse Väravaga.

Tomskimail on hukkunud üle tuhande meie kaasmaalase.