Laupäeval toimub kiriku risti pühitsemine, kus viibib ka Moskva delegatsioon eesotsas ehituse suurtoetaja, Venemaa raudtee juhi Vladimir Jakuniniga, kes lubas hankida kiriku rajamiseks 1,5 miljonit eurot. Tema koostöö Tallinna linnapea Edgar Savisaarega tekitas aga kahtlusi kaitsepolitseis, kelle väitel leppis Savisaar Jakuniniga kokku ka Keskerakonna toetamises.

Tomberg tõi intervjuus venekeelsele Delfile võrdluse teise Euroopa pealinnaga, öeldes, et just täna sai Moskva patriarhaat loa ehitada õigeusu kirik Pariisi südamesse ja seal ei tekkinud mingeid probleeme. „Aga meil siin on probleemid — ühelt poolt on nende põhjuseks üldine russofoobia, teisalt valimiseelne olukord,“ väitis ta.

Savisaar esitas Tombergi sõnul talle juba aastaid tagasi küsimuse, miks keegi ei aita kirikut ehitada? „Me rääkisime sellest teemast mitu aastat tagasi. 2006. aastal algas ehitus, aga see ei tahtnud edeneda. Kuid samal ajal ehitati kiiresti valmis sünagoog, kusjuures samuti olulises osas vene raha eest — ka seal osales vene ärimees, akadeemik Mihhail Bronšteini poeg. Vaat seal küsimusi ei olnud. President Ilves sõitis sünagoogi avama ja kõik korras,“ märkis ta.

Jevgeni Tombergi jutu järgi väljendas Savisaar ka hiljem vene kogukonna esindajatega kohtudes alati imestust, kuidas nad kirikuehitusega hakkama ei saa? „Ja eelmisel aastal, kui Jakunin sõitis siia ametlikule visiidile ja kohtus linnapeaga, viis Savisaar selle küsimuse n-ö lõpuni,“ selgitas kohalik vene poliitik.

Eelmise aasta lõpul Savisaare ümber puhkenud skandaal tuli Tombergi hinnangul kirikuehitusele ainult kasuks, kui vaadata toimunud annetuste suurenemist. „Tehti reklaami. Need, kes kirikust seni ei teadnud, said nüüd teada.“

Kolm miljonit eurot veel puudu

Kirikukompleksi valmisehitamiseks Lasnamäel on Tombergi andmeil vaja veel ligikaudu kolm miljonit eurot. Kirikuhoone peale kulub ilma sisustuse ja seinamaalideta umbes 1,5 miljonit. Samuti on kavas rajada kellatorn — 400 000 eurot. Administratiivhoone, kus peaks olema ka õppe- ja treeningruumid ning võib-olla ka külalistemaja, maksab ligikaudu 800 000 eurot. Piirdeaia rajamisele kulub ca 180 000 eurot ja kiriku territooriumi heakorrastamisele 200 000 eurot.

Küsimusele, kust kavatsetakse hankida ehituseks vajalik suur rahasumma, vastas Tomberg, et sammhaaval — kui raha koguneb praeguses tempos, siis lõpetatakse tööd 2−2,5 aasta pärast. „Kui keegi seostab seda eelseisvate kohalike valimistega, siis peab ta selleks valmis olema,“ ironiseeris Tomberg.

Eelmisel aastal kogunes Tombergi sõnul annetustena veidi üle kahe miljoni krooni. „Meil on metseene, kuid ainult nende abiga on seda summat raske kokku saada. Sellepärast otsime me liitlasi. Tallinna linnavalitsus esitab kultuuriministeeriumile taotluse kümne miljoni krooni saamiseks ja sama suurt summat soovitakse ka Moskva linnavalitsuselt, need plaanid tehti veel krooni ajal. Pluss äristruktuurid,“ selgitas Tomberg.