Olulisemaks tulemuseks oli Venemaale veetavate helikopteritiivikute osade ning ligi 700 kilogrammi eluskoralli avastamine. Huvitavamate leidude kilda saab liigitada Taist saabunud lennureisija käest avastatud kolm alkoholipudelit, kus sees olid kobrad, samuti teise Taist saabunud reisija käest leitud kobra topis, teatab maksu- ja tolliamet.

Sigarettide ja alkoholi salakaubaveo trendiks 2006. aastal oli salakauba peitmine sõidukite konstruktsioonidesse. Maksu- ja tolliameti tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Järg ütles, et tavalisemad olid topeltpõhjade, -seinte ja –lagede ning -kütusepaakide ehitamine.

“Samas näitasid salakaubavedajad üles ka ebatavalisemat leidlikkust — näiteks peitis üks naisterahvas salasigaretid oma üleriiete voodri vahele ning leiva sisse,” lisas Järg.

Suuremad juhtumid olid septembris Valga raudteejaamas tsisternvagunist avastatud 670 000 salasigaretti ja Iklas veoautost, mis saatedokumentide järgi vedas pabertooteid, avastatud 525 000 salasigaretti.

2006. aastasse jäi ka tolli ja piirivalve koostöös kasutatavate liikuvate läbivalgustusseadmete kasutuselevõtmine piirikontrollis. Urmas Järg ütles, et liikuvate läbivalgustusseadmete kasutuselevõtt aitas oluliselt tõsta piirikontrolli taset ja efektiivsust.

“Eriti oluline on, et läbi võimalike peidukohtade äranäitamise paranes oluliselt veokite ja konteinerite selekteerimine täielikuks tolliläbivaatuseks. Läbivalgustusprotsess on kiire, vajadusel saame läbi valgustada suurema osa üle piiri liikuvast transpordist. Samuti on sellega võimalik töötada igal pool — selle liikuv iseloom annab võimaluse kergelt ja kiirelt ühelt kontrolli objektilt teisele liikuda ning seal loetud minutite jooksul töövalmis olla,” ütles Järg.

Juba masina esimeste kasutuspäevadega avastati nende seadmete abil ligi 200 000 salasigaretti. Kokku toimus piiripunktides 2006. aastal 12722 läbivaatust, mille käigus avastati 1641 rikkumist.

Eelmine aasta oli tollikontrollile edukas keelatud ja piirangutega kaupade kontrollis, sealhulgas strateegiliste kaupade ning CITES kaupade osas. Kokku avastati 16 strateegilise kauba rikkumist ja 10 rikkumist CITES kaupade vallas.

Tollikontrolli ametnikud avastasid üheksa kuu jooksul 178 impordi- ja ekspordideklaratsioonidega seotud rikkumist. Enamlevinud on tolli- ja käibemaksu vähemmaksmisele suunatud rikkumised, kus kaup deklareeritakse vale nime, päritolu või väärtuse all. Üks suuremaid juhtumeid oli augustis, kus tollikontrolli tulemusena avastati segakaubast üle 2000 eseme deklareerimata riidekaupa. Samuti oli oluline juhtum aasta lõpus, kus tollilabori abil tõestati, et deklareeritud teras oli oluliselt suurema süsinikusisaldusega, kui deklaratsioonil kirjas. Selle tulemusena määrati juurde ligi 140 000 krooni täiendavalt tollimaksu.

2006. aasta jooksul kontrollisid tolliametnikud kokku 684 tanklat ja avastasid neis mittekvaliteetse kütuse müügi 111 juhul. Sellega peatati ligi 572 000 liitri ebakvaliteetse kütuse müük. Kütus oli ebakvaliteetne peamiselt kõrge väävlisisalduse ja madala leekpunkti osas, mis toob kaasa kahjulike ainete eraldumise keskkonda ning automootorite liigse kulumise, samuti on nõutust madalama leekpunktiga kütus plahvatusohtlikum.

Tolli liikuvad kontrollrühmad viisid maanteedel läbi 12173 kontrolli. Keelatud erimärgistusega kütuse kasutamist avastati 296 sõiduki puhul. Erimärgistatud kütuse kasutamise kontrollid maanteedel näitavad, et sellist kütust kasutavad ebaseaduslikult jätkuvalt 2-3 protsenti sõidukijuhtidest.

Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastasid tolliametnikud 109122 ühikut. Avastatud kaubad on erinevad, alates päikeseprillidest kuni erinevate riideesemete ja jalanõudeni.

Suurimad kogused võltsitud kaupa avastati transiitveostest, mis näitab, et intellektuaalset omandit rikkuva kauba saadetiste osas on Eesti eelkõige transiitmaaks. Transiitveoste kõrget riskiastet on välja toonud ka erinevad rahvusvahelised organisatsioonid — nagu Maailma Tolliorganisatsioon (WCO). Suurim intellektuaalse omandi õiguste rikkumine avastati mais, mil tolliametnikud avastasid tolliläbivaatuse käigus cargo-lennukiga Türgist saabunud kauba seast 761 Versace, Armani ja Prada rõivamärki kandvat riideeset, mis olid mõeldud müügiks Venemaa turule.