Kui tavaliselt hakkab Tammoja keskpäeval väljuvale lennukile jõudmiseks oma Tokyo kesklinnas asuvast kodust liikuma hommikul kell 8, siis seekord otsustas ta lahkuda juba eemisel õhtul kell 17.

„Hakkasin lennujaama minema juba kolmapäeva õhtul, sest ma polnud kindel, missugune on liiklus,“ kõneles Tammoja, kes valis lennujaama jõudmiseks kodulähedase hotelli bussi.

Ta meenutas, et hotellist bussipiletit ostes oli seal ka kiri, et pileteid küll müüakse, aga pole veel kindel, kas buss ikka väljub, sest kütusega varustamisel esines probleeme. „Bensiiniga paistis olema probleeme, bensiinijaamade sabad olid pikad,“ lisas Tammoja.

Sõit läbi linna ja öö lennujaamas

Enne äralendu sai ta Eesti saatkonnalt Jaapanis e-kirja, milles teatati, et saatkonnal on kõigi eestlaste jaoks olemas jooditabletid, kui neid vaja peaks minema, ja manitseti, et ilma põhjuseta neid kindlasti ei tohi sisse võtta. Ka kiitis ta saatkonda info eest, mida Eesti kogukonnale Jaapanis Facebooki vahendusel jagatakse.

Lennujaama sõit kestis Tammoja sõnul üle kahe tunni. Linnast läbi sõites oli tema sõnul näha vähem inimesi ja valgustust kui tavapäraselt. „Osad tänavalaternad olid välja lülitatud ja ka reklaamtulesid oli linnas vähem, et elektrit kokku hoida,“ selgitas ta.

Öö veetis eestlanna lennujaamas, mis tavaliselt on reisjatele öösel suletud, kuid seekord oli paljudele öömajaks. „Minu kõrval oli üks ameeriklanna oma nelja lapse ja vanematega, nemad olid viis tundi lennujaama sõitnud ja oma lennust maha jäänud,“ kõneles Tammoja, kelle varane lennujaama saabumine oli seega ka põhjendatud. „Ma ei ole kunagi näinud lennujaamas ega
lennukil nii palju lapsi.“

Kell 12.30 väljuma pidanud lennuk startis alles kella 15 ajal ja SAS sõitis läbi Pekingi, kus tangiti, võeti toitu ja vahetati ka meeskonda. Tammoja pakkus, et ilmselt ei tahtnud lennufirma, et meeskond peaks jääma ööseks Tokyosse, samuti oli kütust tankida Pekingis kindlam.

Plaani järgi pidi Tammoja Tallinnasse jõudma neljapäeval õhtul kella 23 ajal, aga tegelikult jõudis ta alles siis Kopenhaagenisse, kus ta ka öö veetis.

„Jõudsin koju alles reede lõunaks,“ sõnas ta. „Hea meel on, et koju sain. Midagi hullu ei olnud, aga kui seis on nii segane, siis on parem kui pere ja kodu on lähedal.“

Paljud jäävad Jaapanisse

Tammoja sõnul on paljud sõbrad, kellega ta Jaapanis suhtleb, jäänud sinna. Küll aga tuleb talle sõpradelt teateid, et nad on saatnud oma lapsi Tokyost eemale. „Samas jälle ühe mu sõbra rahvusvaheline firma pandi üldse kinni, inimesed sõitsid oma asukohariiki või kuhugi välismaale puhkama ja pole teada, kas nad üldse oma tegevust seal jätkavadki,“ rääkis Tammoja.

Ka ülikool, kus Tammoja õpib, saatis kirjad välistudengitele, et nad kindlasti teataksid, kui nad kavatsevad õpingud katkestada. „Mina muretsesin, et kas minu stipendium ikka pikeneb, aga pigem on neil mure sellepärast, et õpinguid tahetakse katkestada,“ lausus Tammoja, kes on Jaapani riigi stipendiaat ja kavatseb lõpetada oma magistriõpingud ning minna edasi samas ülikoolis ka doktorantuuri.

Tagasilend Jaapanisse on planeeritud aprilli keskpaigaks, kui kool uuesti peale hakkab. „Ostsin edasi-tagasi piletid Tokyo-Tallinn-Tokyo, kusjuures Tokyost Tallinnasse maksis see ligi 900 eurot, aga tagasilend on 400 eurot,“ ütles eestlanna. „Finnair oleks olnud veel tükk maad kallim.“