"Eesti koolitoidu pluss on see, et enamasti valmistatakse toit kohapeal ning poolfabrikaatide kasutamine ei ole väga levinud," selgitas Pitsi Delfile.

Eksperdi sõnul on Eesti õpilased koolitoidu osas heas olukorras ka seetõttu, et meil on olemas tasuta koolitoit põhikooli lõpuni.

"Lähiriikidest on tasuta koolitoit Soomes ja Rootsis, kuid seal kaetakse koolitoiduga umbes 25 protsenti päevasest vajadusest, Eestis aga 30-35 protsenti," ütles Pitsi, kelle sõnul näiteks Norras ja Taanis peavad õpilased oma võileiva valdavalt ise kooli kaasa võtma.

Samas seab TAI eksperdi sõnul riigi ja kohalike omavalitsuste poolt koolitoidu toetamiseks eraldatud summa piiri menüüde koostamisele. "Isegi kui energia ja põhitoitainete vajalikud kogused on võimalik veidi odavama toiduga kätte saada, siis vitamiinide-mineraalainete saamine jätab veidi soovida, kuna laialdasema valiku ning suuremates kogustes puu- ja köögiviljade, kala vm pakkumine käib paljudel koolidel üle jõu," selgitas Pitsi.

TAI poolt tänavu jaanuaris läbi viidud koolitoidu uuringust selgus, et koolide toitlustajatest kasutavad toitude valmistamiseks kohalikelt talunikelt, väiketootjatelt ja väiketööstustest pärit toorainet sageli umbes pooled toitlustajad. "22 protsenti teeb seda alati, 20 protsenti kasutab selliseid tooteid väga harva või üldse mitte," selgitas Pitsi.

Tallinna haridusameti terviseedenduse vanemspetsialisti Eve Levandi sõnul on Eesti oma toidu kasutamine koolides igati teretulnud. "Siis peaks olema kas sihtasutus või midagi muud, kes toodangu kokku ostab ja laiali jaotab. Praegu toitlustab Tallinnas 25 erinevat toitlustajat ja neil on oma lepingud tootjatega. Arvestades, et Tallinnas on 70 kooli, on koostöö toitlustajatega muutunud iga aastaga paremaks," ütles Levand.

Spetsialisti sõnul võib väita, et Tallinna koolitoit vastab esitatud nõuetele ja päevamaksumusest (1.15) kasutatakse 70 protsenti toorainele. "Kõik toitlustajad pingutavad selle nimel. Pakutakse on ka valikuvõimalust: päevapraad või salat ja võileib puhvetist. Arvestatakse ka erivajadustega lastega - diabeetikud jne," kiidab Levand pealinna koolide toitlustamise korraldust.

Koolitoidule kehtivad sotsiaalministri määruses "Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis" kehtestatud nõudmised, mis hõlmavad nii toidu energia- ja toitainesisaldust kui ka soovitusi erinevate toiduainete pakkumise sageduse osas.