„Kauplusest öeldi, et praegu lotovõitude väljamaksmiseks raha ei ole ja soovitati paari päeva pärast uuesti proovida," oli loto­võit­ja üllatunud. Ometi on lotopileti tagaküljel kirjas, et kuni 500-kroonised võidud väljastab loteriimüüja. Suurema väärtusega võidud vormistatakse Eesti Lotos.

„See on üliharv juhus," ütles Grossi kaupluseketi omanik Oleg Gross. „Meil on loto raha muust kassast eraldi. On teoreetiline võimalus, et kui pileti­müü­giga on vähem raha sisse tulnud kui võitudega välja makstud, siis ei saa rohkem võitusid väljastada."

Grossi sõnul käitus müüja korrektselt, sest tal ei ole õigust kaupluse raha lotovõitudeks välja anda. „Korra on nii tehtud, et koos juhatajaga otsustati võtta Elektra (keti omanikfirma OG Elektra - toim) raha ja summa välja maksta," märkis mees ja pöördus omakorda Eesti Loto poole küsimusega, kuidas selliseid olukordi lahendada.

Eesti Loto müügijuht Annika Land-Reisser selgitas, et kauplused peaksid võidusummad välja maksma ka siis, kui pileti­müü­gist on vähem raha sisse tulnud. „Üldiselt toimub tasaarveldamine. Kauplused saavad komisjonimüügist tasu. Nemad maksavad meile vastavalt müüdud piletite arvule ja sealt võetakse maha väljamakstud võitude arv," rääkis müügijuht.

Land-Reisseri hinnangul ei ole tähtis, kui palju on mingil päeval lotopileteid müüdud. Kui müügiluba kehtib, siis maksavad võitusid välja kõik edasimüüjad, ei ole oluline, kust pilet osteti.

„Püüame müüjatega süsteemi parandada. Üldiselt peaksid kauplused olema huvitatud võitude väljamaksmisest, sest tõe­­näoliselt toob inimene selle raha kohe ka poodi tagasi," lausus ta.

Oleg Gross lisas, et kui kauplused peaksid summasid välja maksma ka siis, kui piletitulu ei ole, tuleb ettevõttes muuta kassaprogramme, mis hoiab praegu loto muust täiesti lahus.

Et vältida olukorda, kus inimene ostab lotopileteid krediitkaardiga, müüb ka Selveri kett pileteid sularaha eest.

 „Meil otsustati juba ammu, et lotot kaardiga osta ei saa. See peaks välistama olukorra, et pilet ostetakse võlgu," sõnas Järve Selveri juhataja Sigrid Õige. Erandina saab osta mõnd kiirlotot poe kassast ja selle eest maksta ülejäänud arvega.

 Peale selle, et kõigi teiste lotopiletite eest tuleb infoletis tasuda sularahas, peab kauplusekett sarnaselt Grossi Toidukaupadega lotopiletite üle eraldi arvestust ja kassat. Sinna koguneb piletimüügi tulu ja sealt tehakse ka väljamakseid.

Sellist olukorda, et keegi lotovõitu kassas oleva vähese raha tõttu kätte poleks saanud, ei ole Õige sõnul ette tulnud.