Kui veel 2011. aasta kokkuvõtet tehes sai ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) kiidelda üliväikese veamääraga ning toetusi nõuti tagasi ainult 140 000 euro ulatuses, siis 2012. aastal tuli sarnaseid tagasinõudeid asutuse juhil allkirjastada juba kolme miljoni euro jagu.

Ainuüksi rahandusministeeriumi tehtud struktuurivahendite kasutamise rikkumiste analüüsist, mis hõlmab perioodi 2007. aastast kuni 2012. aasta kolmanda kvartalini, on näha, et just viimasel aastal avastatud rikkumiste arv on kergitanud üldist veamäära EAS-i puhul 2,9 protsendini. Euroopa Komisjoni aktsepteeritud veamääraks on kaks protsenti. Analüüsis ei kajastu aga kogu 2012. aasta rikkumiste arv koos aasta lõpul avalikuks tulnud riigiabi reeglitele mittevastavalt toetust saanud ettevõtete ja muude neljandas kvartalis tagasimakse nõude saanud projektidega.

„Tagasimakse nõudeid allkirjastasime 2012. aastal veidi utreeritult öeldes peaaegu iga päev ehk kokku üle saja tagasinõude kolme miljoni euro väärtuses. Seda on selgelt liiga palju,” ütles EAS-i juhatuse esimees Raul Parusk. „Analüüsis toodud 2,9 protsendi sees on ka kõik need rikkumised, mida me ise avastanud oleme. Euroopa Komisjoni veamäära arvutamisel lähevad arvesse aga ainult väljastpoolt EAS-i avastatud rikkumised. Aga hoolimata sellest, mis nurga alt seda protsenti vaadata, on seda ikkagi palju.”