"Kohalikud omavalitsused on üldjuhul esitanud TJA-le plaanid, millise aja jooksul nad oma lasteasutuste elektripaigaldisite tehnikat kontrollivad ja need nõuetele vastavaks viivad," ütles TJA avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma Delfile.

Võlma sõnul on nad teinud ettekirjutused kõikidele omavalitsustele, kus lasteasutuste elektripaigaldistes tehnilised kontrollid tegemata. Ka Tallinna linnale.

"Meie kontrollide eesmärgiks ei ole karistamine, vaid eelkõige ohutus lasteasutustes. Juhul kui kohalikud omavalitsused ei täida ettenähtud tähtajaks ettekirjutusi, siis on meil õigus küsida sunniraha," ütles Võlma.

Lasteasutuste elektripaigaldiste seisukord sõltub Võlma sõnul sellest, kas omanik ehk kohalik omavalitsus on teadlik kehtivatest nõuetest. "Neis omavalitsustes, kus teadvustatakse ohte, mida mittekorras elektripaigaldis võib põhjustada, on asjad ka korras," lisas Võlma.

"TJA on juhtinud ja juhib ka edaspidi tähelepanu sellele, kui oluline on lasteasutuste elektripaigaldiste tehniline kontrollimine ning mida selle tegemata jätmine kaasa võib tuua," ütles Võlma.

Eesti Päevaleht kirjutas, et enim on ohutusnõuetele läbi sõrmede vaadatud Tallinna linnas, kus kolmveerand laste­aedadest-koolidest ei vasta elektri­ohutus­nõuetele. Tallinn lubab puudu­jäägid uuel aastal heastada.

Sel aastal on Eesti laste­asutustes olnud juba 11 tule­kahju, neist kaks süttisid elektri­süsteemi rikke tõttu.

Heade näidetena torkavad lasteaedade ja koolide ohutuse analüüsis silma linnadest Kohtla-Järve ja maakondadest Järvamaa. Kuigi mitte kõige jõukam linn, on Kohtla-Järve suutnud ohutuse tagada lausa kõigis oma enam kui 20 lasteaias ja koolis. Järvamaal on üle 40 lasteaia ja kooli, neist 90 protsenti on korraliku elektrisüsteemiga.