“Eks meil ole tulnud üsna tihti tegemist teha puhkajatega, kes ussi märgates on ärevusse sattunud,” lausus vetelpäästja Heigo Kips. “Me oleme inimesi maha rahustanud, et nastikud ei kujuta endast mingit ohtu ja neid pole mõtet ka niisama torkima minna,” vahendab Meie Maa.

Heigo Kipsi kinnitusel märkavad vetelpäästjad või siis rannas suvitajad nastikuid peaaegu iga päev. “Neid on märgatud nii kivide vahel, Ujula abaja akvatooriumis kui ka lahel, sest nastikud võtavad mõnikord vees ette päris pika teekonna,” osutas Heigo Kips.

Kui möödunud aastal tekitasid puhkajates lisaks nastikutele paanikat ka paaril korral Raiekivi sääre kalda tugevduseks pandud suurte kivide vahel märgatud rästikud, siis käesoleval aastal pole Heigo Kipsi sõnul ühtegi teadet inimestele ohtlikust ussist neile tulnud.

“Eks rästikud tulid kivide vahele kala püüdma,” oletas Heigo Kips. “Üldiselt pole meil ussidega rannas probleeme, kui just ise neid torkima ei minda. Lapsed hakkavad neid küll kohe taga ajama, aga näiteks välismaalastele on väga raske selgeks teha, et kuidas ranna läheduses võib usse olla. Igal juhul tuleks olla ettevaatlik, kuid mingiks paanikaks või ärevuseks pole kindlasti põhjust.”

Roomajaid on märgatud ka teistes Saaremaa avalikes supelrandades. Nii näiteks märgati laupäeval ja pühapäeval Mändjala rannas rästikuid. Ühel juhul ehmatas suvitajaid üle randa viiva tee roomanud rästikupoeg, teisel juhul leidis poiss rannast rästiku ning hakkas seda pillirooga togima. Mänguhoos lapse päästis halvemast kohalerutanud isa, kes soovitas lapsel uss rahule jätta ja lasta sellel oma teed minna.