Reedel lõppes kinnistute Hansu 1 ja 3 detailplaneeringu avalik väljapanek, mis pälvis osa piirkonna praeguste elanike pahameele, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Kuna Haabersti linnaosa planeering on alles valmimas, tuleb lähtuda Tallinna ülplaneeringust ja piirkonda mitte liigsete korterelamutega koormata,” räägib Tiskre-Hansu elanike esindaja Anu Tullino. Praegu on pöördumisele alla kirjutanud kümmekond inimest.

Veidi enam kui poole hektari suurusele maa-alale on kavandatud kaheksa boksiga ridaelamu ning neljakorruseline korterelamu. Planeeringu on tellinud OÜ Bestok Kinnisvara.

Menetluses oleva detailplaneeringuga soovitakse muuta juba kehtestatud detailplaneeringut, sest kehtiva detailplaneeringuga on ala määratud peamiselt ühepereelamute ehitamiseks, lubades piirkonda kavandada vaid üksikuid kolme-nelja-korruselisi elamuid.

Samal ajal on üldplaneeringu soovitusi varemgi eiratud: Rannamõisa teele on aastate jooksul kerkinud juba paarkümmend kortermaja. „Seega on väikeelamute piirkonda juba praegu ehitatud liiga palju kortermaju,” kirjutavad elanikud pöördumises. Ühtlasi tegid elanikud ettepaneku mereäärsetele kinnistutele rajada mitte kõrgemaid kui kahekorruselisi elamuid.

Linnaplaneerimise ameti detailplaneeringute Põhja-Tallinna ja Haabersti osakonna juhataja Lia Gailan oli Hansu elamurajooni arendustest rääkides tõre. „Ma tõesti ei soovi seda teemat kommenteerida. Selles piirkonnas on teatud inimesed, kes protesteerivad absoluutselt iga planeeringu vastu,” väidab Gailan.

Ta möönab ka, et kümmekond aastat tagasi Tallinna üldplaneeringut koostades ei osanud linnaplaneerijad ette näha nii suurt ja elavat huvi selle piirkonna vastu. Gailani sõnul on kortermajade kavandamine õigus­tatud, sest just nii on plaanis veel kehtestamata Haabersti linnaosa üldplaneeringu järgi. Selle järgi võiks piirkonda plaanida kuni kolmekorruselisi ning maksimaalselt 12 meetri kõrgusi hooneid.

Haabersti linnaosa vanema asetäitja Juhan Hindovi sõnul saab linnaosal ainult hea meel olla, kui kohalikud oma elukeskkonda puudutavates küsimustes kaasa räägivad. „Avalik väljapanek ongi vastuväidete esitamiseks mõeldud. Kas see ka kinnitatud saab, sõltub juba protsessi järgmisest etapist,” ei soovi Hindov juhtumile oma hinnangut anda.

Avalduses Tallinna linnaplaneerimise ametile ja Haabersti linnaosa valitsusele märgitakse, et Tiskre-Hansu piirkonna kortermajadega hoonestamine suurendab kogu piirkonna, sh kontaktvööndi ülerahvastamist ja praegune infrastruktuur koormatakse üle. Nii väidetakse avalduses, et planeeringualale juurdepääsuteedeks kujunevad Kesk­päeva tee, Taludevahe ja Hansu tänav ei kannata välja kasvavat liikluskoormust.

Lisaks leiavad piirkonna praegused elanikud, et uute majade rajamisega süveneks parkimiskohtade vähesuse probleem. „Juba praegu on parkimiskohti liiga vähe,” märgitakse avalduses.

„Tiskre elamurajoonid Kaku­mäe lahe madalal rannikul paiknevad ajuvee otsese ründe alal,” ütleb Eesti randade kohta ulatusliku uurimuse läbi viinud geoloogiadoktor Kaarel Orviku. See­tõttu soovitab professor arendajatel majade rannikualadele rajamisel arvestada võimalike riskidega.

Praeguste majade läheduses asub ka mereäärne roostikuala ehk rändlindude peatumis- ja toitumispaik.