EDP nimekirjas on lisaks Mikk ja Carmen Mikiverile Tõnu Mikiver, Aleksander Eelmaa, Raimo Pass ning kultuuriministeeriumi kantsler Margus Allikmaa, kirjutas Eesti Päevaleht.

Näitleja Raimo Passi sõnul andis ta 1994. aastal Sinise Erakonna loomiseks toetusallkirja, kuid siis rõhutati, et allkirja andmine ei tähenda seotust parteiga.

“Saatsin EDP esimehele Jaan Laasile kirja, kus nõudsin enda väljaarvamist erakonnast. Seepeale vastas Laas, et isikukood klapib, ju siis olen erakonnas ning kui lahkuda tahan, pean kirjutama avalduse. Mina polnud sellega nõus, sest ei saa end välja kirjutada parteist, kuhu pole kunagi astunud,” lausus Pass.

Reformierakonna presidendikampaanias osalenud lavastaja Mikk Mikiveriga ei õnnestunud Eesti Päevalehel rääkida, kuid tema vend Tõnu Mikiver ütles, et tema, venna ja vennanaise sattumine parteisse sarnaneb Passi juhtumiga.

“Draamateatri tollane direktor tegeles Sinise Parteiga ning palus toetusallkirju. Muidugi olime nõus, sest see ei kohustunud parteiga edasi tegelema. Mulle on tulnud koju kutsed konverentsidele, kuid ei ole neile tähelepanu pööranud, sest ma pole erakonna liige,” märkis Tõnu Mikiver.

Sama skeemi järgi leidis end nimekirjast ka näitleja Aleksander Eelmaa. Samuti on enda teadmata praeguseks likvideeritud Sinise Erakonna kaudu EDP liikmeks sattunud Nukuteatri direktori abi Eda Kaljo.

“Ilmselt sellest toetusnimekirjast meid teise nimega erakonda kantigi. Ei ole aimugi, mida edasi teha,” sõnas Kaljo.

Kultuuriministeeriumi kantsler Margus Allikmaa ühines Reformierakonnaga, kuid pöördus enne seda korduvalt EDP poole, et ta selle liikmeskonnast välja arvataks. Seda Allikmaale ka lubati.

“Olin väga kuri, kui avastasin oma nime siiski EDP nimekirjas. Seega valetasin ma ju Reformierakonnale, öeldes, et ma ei kuulu teise erakonda. Aga valetasin sellepärast, et mulle kinnitati, et ma pole EDP liige. Mida ma peaks küll tegema, et nimi nende ridadest kaoks,” ütles Allikmaa.

Eesti Demokraatliku Partei esimees Jaan Laas ütles, et kõik need inimesed andsid teadlikult allkirja Sinisesse Erakonda astumiseks ning pärast erakonna nimevahetust on nad automaatselt EDP liikmed.

“Kui nad esitavad kirjalikud sooviavaldused väljaastumiseks, siis kustutame nende nimed ära. Meie pole ka huvitatud, et parteis on inimesed, kes seda ise ei soovi,” ütles Laas.

Oma nime avastasid EDP ridadest ka kümned Pärnumaa õpetajad, kuigi keegi neist pole kunagi erakonda astunud. Laasi sõnul võttis juhatus vastu otsuse, et Pärnumaal ja Tallinnas kontrollitakse kõigi aastatel 1994-2002 erakonda astunud inimeste andmete õigsust.