EDP liige Tiit Made on teatanud, et ei tunnista partei juhatuse seaduslikku otsust koalitsioonilepingu sõlmimise kohta Tallinnas, rikkudes sellega demokraatia põhimõtet, mis on vähemuse allumine enamuse tahtele, teatas EDP juhatus.

Partei peasekretär Jaan Mölder kinnitas reedel BNS-ile, et Tiit Made on erakonna juhatuse otsusega kursis.

“Madet teatas ametlikult, et ta pole nõus koalitsioonileppe sõlmimisega Tallinnas koos vene poliitikutega, õhutades nõnda rahvastevahelist vaenu,” sõnas Mölder BNS-ile.

Madega ei õnnestunud BNS-il reede õhtul telefonitsi ühendust saada.

EDP juhatus süüdistas Madet ka selles, et ta aitas kaasa “ebastabiilse ja destruktiivse õhkkonna loomisele partei juhatuses, rikkus korduvalt erakonna sisest koosolekute korda ja häiris normaalset töökorraldust, millega kahjustas oluliselt erakonna mainet”.

“Made on sisuliselt halvanud erakonna juhatuse töövõime ja jätnud nõnda täitmata partei põhikirjas sätestatud kohustuse alluda juhtorganitele,” ütles EDP peasekretär Mölder.

EDP viskas sel nädalal välja ka Marika Arendi, kes püüdis partei juhtide sõnul detsembri algul kutsuda kokku erakonda lammutava juhatuse.

Enda sõnul protesteerib Arendi EDP juhtidest perekond Laaside diktatuuri vastu.

Tema sõnul ei ole partei esimehe Jaan Laasi diktatuuri all võimalik enam edasi töötada, kuna selline olukord naeruvääristab kogu erakonda.

EDP-d esindab Tallinna linnavolikogu koalitsioonis Jaan Laasi minia Annika Laas. Vastavalt koalitsioonileppele sai EDP Kristiine linnaosa vanema koha, mida hakkas täitma partei esimehe poeg Paul Laas. EDP juhatusse kuulub ka esimehe teine poeg Karl Laas, kes on programmitoimkonna esimees.

EDP-ga ühinenud Koonderakonna kunagisi juhtpoliitikuid Ülo Nugis märkis, et tema teada ei ole vastloodud erakonna lõhenemist oodata, kuigi poliitikas ei saa kuni lõpuni midagi välistada.

“See on “siniste” järellainetus ja tegemist on kolme-nelja inimese initsiatiiviga,” ütles Nugis BNS-ile.

Samas tunnistas Nugis, et Tallinnaga seonduvalt on erakonnas probleeme olnud, lisaks on tema hinnangul kummaline, et ESE juhatusse kuulub mitu Laasi nimelist inimest.