Ülikooli pressiesindaja Maiki Voore ütles Delfile, et kokku oli kohal 97 valijameest ja esimeses voorus kogus Tallinna ülikooli matemaatika ja loodusteaduste instituudi direktor Tiit Land 46 häält. Ülejäänud kahe kandidaadi häältearvu ta ei avaldanud, kuna nii oli valimiskogus kokku lepitud.

Delfi andmeil sai riigikogu kultuurikomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Peeter Kreitzberg avavoorus 37 ja Tallinna ülikooli riigiteaduste instituudi professor Anu Toots 14 häält. Seega Toots teise vooru ei pääsenud.

Tallinna ülikooli rektori valimiskogu on 107-liikmeline, sinna kuuluvad kõik ülikooli senati liikmed, ametikohale valitud professorid ja juhtivteadurid, kuratooriumi liikmed ning üliõpilaskonna volikogu poolt valitud üliõpilaste esindajad. Valimised viiakse läbi salajase hääletamise teel, iga valimiskogu liige hääletab isiklikult ning saab eelistada vaid üht kandidaati.

Esimeses hääletusvoorus võitmiseks oleks kandidaat vajanud üle poole valimiskogu koosseisu liikmete toetust – vähemalt 54 häält. Kahe enam hääli saanud kandidaadi vahel toimunud teises voorus piisas võiduks valimiskogu liikmete lihthäälteenamusest.

Tallinna ülikooli järgmise rektori ametiaeg algab 15. mail 2011 ning kestab viis aastat. Praegu on rektor Rein Raud.

Kes on professor Tiit Land?

Tiit Land on Tallinna ülikooli keemiaprofessor ning matemaatika ja loodusteaduste instituudi direktor. Ta on kaitsnud doktorikraadi Stockholmi ülikoolis neurokeemia ja neurotoksikoloogia alal, töötanud järeldoktorina Ameerika Ühendriikides ning seejärel töötanud Stockholmi ülikoolis teaduri ja õppejõuna.

Landil on pikaajaline administratiivse töö kogemus, muu hulgas on ta töötanud Stockholmi ülikoolis õppeprodekaanina. Tema teadustöö põhisuunad on seotud molekulaarsete mehhanismide uurimisega raua ainevahetuses ja põletikulistes protsessides ning nende rolliga neurodegeneratsioonis, sh Alzheimeri tõves.

Ta on avaldanud arvukalt teadusartikleid rahvusvahelistes eelretsenseeritavates ajakirjades, edukalt juhendanud doktorante ning osaleb aktiivselt teaduse administratiivses ja populariseerivas tegevuses – ta on riikliku üliõpilaste teaduslike tööde hindamise komisjoni liige ning teaduse populariseerimise programmi TeaMe nõuandja.