"Seda ei pea otsustama täna-homme. Me tahame siin oma osakonnaga maha istuda ja arutada asja ka meie siseopositsiooni inimestega," rääkis Kuusmik BNS-ile. Tema sõnul võib erakonnast välja astumine toimuda korraga ja organiseeritult.

Kuusmik kinnitas, et on esialgu jõudnud rääkida peamiselt oma Kiviõli osakonna inimestega ja üldine arvamus paistab olevat, et ei soovita jätkata selles seltskonnas. "Sellele andis oma tõuke ka kongressi sõnavõttude osa, mis läks käest välja ja muutus labaseks. Mõned härrasmehed kippusid seal inimesi jälle lahterdama omadeks ja võõrasteks," rääkis Kuusmik.

Juhul kui otsustatakse Keskerakonnast lahkuda, ei ole Kuusmiku kinnitusel praegu plaanis liituda mõne teise erakonnaga. "Kiviõli volikogus, mille liige ma olen, on meil ju oma koalitsioon. Hetkel ma ei astuks kuskile poole ühtegi sammu."

Kuusmiku hinnangul kulub olukorra analüüsimiseks ja mõttekaaslastega konsulteerimiseks oma aeg ning otsuseid võib oodata paari nädala jooksul.

Kuusmik oli Kiviõli linnapea aastatel 1993–2005. Ta on kuulunud ka kahte riigikogu koosseisu. Tänavu suvel astus ta välja Kiviõli volikogu Keskerakonna fraktsioonist, kuid jäi edasi erakonda ja koalitsiooni.

Kuusmik põhjendas oma otsust sellega, et ta pole rahul Kiviõli linna juhtimisega. Samuti heitis ta Keskerakonnale ette jäikust otsustes ning seda, et partei pole otsinud koostööks ja kompromissideks teiste volikogu fraktsioonidega.

Keskerakond valis laupäeval Tallinnas Solarise keskuse kontserdimajas toimunud kongressil esimeheks tagasi Edgar Savisaare, kelle poolt hääletas 925 delegaati. Tema vastaskandidaat Jüri Ratas sai 643 häält. Savisaar sai arvesse läinud 1568 häälest 59 protsenti ja Ratas 41 protsenti.