"Meil on palutud selgeks teha, et kuigi president väljendas muret äärmuslike poliitiliste jõudude pärast Euroopa Liidus, ei nimetanud ta konkreetselt ühtegi riiki," selgitas ajaleht.

Briti ajalehes The Times ilmus eelmisel nädalal intervjuu, millest jääb mulje, nagu oleks president Toomas Hendrik Ilves nimetanud Kreekat, Itaaliat, Ungarit ja Küprost Putinile kasulikeks idiootideks.

Laia teemaderingi puudutanud intervjuu president Ilvesega ilmus 3. aprillil ja selles sisaldunud väljend "kasulikud idioodid" tekitas ärevust eriti Kreekas, kus sealse välisministri korraldusel kutsuti sellise solvangu peale selgitusi andma Eesti suursaadik Margus Rava.

Ajakirjanik Roger Boyes nimetas artiklis ka Itaaliat, Ungarit ja Küprost, kes suruvad peale Venemaa sanktsioonide leevendamist.

Ilves tõttas kolmapäeva õhtul Twitteris selgitama, et skandaalis on süüdi The Timesi ajakirjanik. „Ajakirjanik on juba ise tunnistanud, et ajas kaks asja segi ja ise pani seda mulle suhu. Tuubad, ei olnud nii,” kirjutas ta. Ka presidendi kantselei väljastas eile selgitava teate, milles rõhutas, et Ilves pole intervjuus kasutanud ühegi riigi kohta solvavat väljendit, mis talle on omistatud. „Riigipea väljendas intervjuu käigus muret Euroopa Liidu äärmuslike poliitiliste jõudude pärast, kellele on olulised isiklikud majanduslikud huvid, mitte meie ühised väärtused. Ajakirjanik tunnistas, et tema eesmärk oli kajastada laiemat debatti Euroopa Liidus, mitte otseselt presidendi sõnu.”

Hoolimata presidendi selgitustest hakkas artikkel elama oma elu ning Delfile teadaolevalt pärisid peale Kreeka ka teised äramainitud riigid Eesti välisministeeriumilt selle kohta aru.