Esmaspäeval teatas sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet, et haigekassa tasustab statsionaarses hooldusravis ainult 56 protsenti õe tööajast ning seetõttu ei saa kehtestada paremat personalistandardit kui üks õde 20 patsiendi kohta.

Ministri määrusega on kehtestatud iga tervishoiuteenuse osutamiseks vajalik tööjõu kasutamise keskmine maht, mis tugineb eksperthinnangul. Statsionaarses hooldusravis on vaja kulutada ööpäevas ühele haigele 132 minutit õe tööaega, mis teeb õe kohta 10 patsienti. Nii töötajad kui tööandjad peavad praegu niisugust koormust enam-vähem normaalseks.

Sotsiaalministri ja haigekassa plaanile, mis suurendab ühele õele ettenähtud haigete arvu kaks korda, ei leidunud ühtki seletust, kuni eilsel koosolekul toodi päevavalgele seni hoolega varjatud numbrid. Haigekassa maksab 132-st minutist kinni ainult 74 ehk napilt üle poole hooldusravi osutamiseks vajalikust õe tööajast.

Kuna ravikindlustuse seaduse järgi hõlmab hind kõiki teenuse osutamiseks vajalikke kulusid, siis haigekassa kas rikub seadust või ei pea kõiki õe tööminuteid vajalikeks. Hooldusravi reformimisel õendusabiks on sotsiaalminister Taavi Rõivas leidnud elegantse võimaluse praegune ebaseaduslik olukord seadustada ja seni maksmata jäetud õe tööminutid lihtsalt ära kaotada.

Hooldusravi ümberkorralduste aruteludes väljakoorunud asjaolud ja numbrid näitavad, et patsientide halb olukord ja pidevad kaebused on sotsiaalministeeriumi sihipärase tegevuse ja selgelt ebapiisava rahastamise tagajärg.