Need patsiendid on eakad ja haiged inimesed, kuid riigi jaoks on väärikuse küsimus tagada kvaliteetne õendusabi ka neile, kes oma õiguste eest häälekalt ei seisa, märgitakse pöördumises haigekassa nõukogule.

Eesti Õdede Liit, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit, Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liit ja Eesti Arstide Liit pöördusid haigekassa nõukogu poole ettepanekuga arutada nõukogu koosolekul uuesti õendusabi voodipäeva piirhinda ning võtta õe tööaja määramisel vastu otsus, mis vastab kollektiivlepingu tingimustele.

Tervishoiutöötajad nõuavad kollektiivlepingu tingimuste täitmist ja õendusabi voodipäevale piirhinna kehtestamist, kus täielikult tasustatud õe tööaja komponent on vähemalt sama suur kui praegu kehtivas sotsiaalministri määruses, milleks on 132 minutit.

"See võimaldaks statsionaarses õendusabis kehtestada tööjõustandardiks 20 patsiendi kohta keskmiselt kaks õde ööpäevas. Tervishoiutöötajate sõnul ei ole väiksema õdede arvuga võimalik osutada kvaliteetset õendusabi," seisab pöördumises.

Tervishoiutöötajate esindusorganisatsioonid juhivad tähelepanu, et Haigekassa eelarves planeeritud õendusabi kulud ja voodipäeva kulumudel ei võimalda täita sotsiaalministri määrusega kehtestatud nõudeid statsionaarsele õendusabile.

Viimase kuu jooksul on sotsiaalministeeriumis peetud kaks tervishoiutöötajate ning ministeeriumi ja haigekassa esindajate nõupidamist õendusabi voodipäeva piirhinna, tööaja minutite ning tööjõu standardi arutamiseks, kuid kompromissini ei ole siiani jõutud.

Haigekassa nõukogu koguneb haigekassa eelarvet uuesti arutama homme.