Eesti Terviseplatvormi idee algataja dr Eero Merilind vabandas inimeste ees.

"Vabandan inimeste ees, kellele me jätsime mulje, nagu oleks sündimas Eesti Terviseplatvorm, mis loob aluse paremaks tervishoiuteenuste korraldamiseks," sõnas Merilind.

"Pakkusime Eesti Tervise Fondi poolt välja kuus põhimõtet, millest kinnipidamist peame väga oluliseks Eesti tervishoiupoliitiliste otsuste tegemisel," rääkis Merilind. "Mul oli väga suur lootus, et leidub nii head tahet kui ka riigimehelikkust leidmaks erakondade üleseid väärtusi ja eesmärke, mille poole tervishoius uues riigikogu koosseisus ja uute valitsuste tulles eesmärgistatult liikuda. Kahjuks ma eksisin."

Merilind rääkis, et viimase kahe nädala jooksul toimus palju konsultatsioone, otsisiti kompromisse ning fond pakkus välja uusi redaktsioone.

"Kuigi teadsin kogu aeg, et suhtlen elukutseliste poliitikutega, ei olnud ma valmis, et ka nii tähtsat teemat nagu inimeste tervis, dikteerivad poliitilised võtted," oli Merilind närdinud.

"Puutusin kokku viimasel hetkel alt ära hüppamisega ning viimaks ka püüdega hea näo tegemiseks leppida kokku milleski, millest viimnegi sisu on kadunud," tunnistas Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees Eero Merilind.

Eesti Tervise Fondi eestvedamisel olid Isamaa ja Res Publica Liit, Keskerakond, Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond leppinud kokku põhimõtetes, mida kõik erakonnad oleks kohustunud tervishoiupoliitikat puudutavate seaduste ja otsuste tegemisel järgima.

EESTI TERVISEPLATVORM

1. Ravikindlustuse tulubaasi vajadustega vastavusse viimiseks tuleb teha sissemaksed ka pensionäride, laste ja puuetega inimeste eest.

2. Riik peab tegema jõupingutusi selleks, et inimesed oleks terved. Haigestunud inimeste kiire ravi ja paranemine tuleb seada tervishoiuotsuste prioriteediks. Haiguste ennetamine peab olema süsteemne ja tõenduspõhiselt rahastatud.

3. Puuetega inimesed ja neid hooldavad perekonnad peavad saama elada täisväärtuslikku elu. Keegi ei tohi jääda ühiskonnaelust kõrvale enda või pereliikme erivajaduste tõttu. Erivajadused tuleb määratleda ning leida personaalsed lahendused.

4. Pensionäridele tuleb võimaldada väärikas toimetulek ning kaasatus ühiskonnaellu.

5. Laste kasvatamine, hooldamine ja arendamine peab olema prioriteet ning Eestis ei tohiks olla ühtegi vaesuses kasvavat last.