Pöördumises esitatakse kokku kakskümmend seisukohta ja ettepanekut tubaka- ja alkoholipoliitika kujundamise kohta, mille eesmärk on kaitsta lapsi tubaka- ja alkoholikahjude eest.

Üheks selliseks ettepanekuks on sportlaste võistlusriietel ja spordivahenditel ning spordi ja kultuuriürituste läbiviimisel kasutada alkoholitootja nime. Näiteks on siinkohal Hennessy uusaastakontsert.

Samuti tehakse ettepanek lõpetada ehitiste alkoholitootjate poolne sponsoreerimine ning oma ärinime eksponeerimine. Näiteks on A Le Coq Arena ja Saku Suurhall.

Sotsiaalministeeriumi poole pöördujate ettepanek on alkoholivaba keskkonna tagamine alaealistele lubatud avalikel massi- ja vabaõhuüritustel, tantsu- ja laulupidudel, folgiüritustel, festivalidel ja spordiüritustel.

Teiste punktidena soovitakse alkoholi väljamüügi ajalise piirangu suurendamist kella 20.00 – 10.00, vanuselise piirangu tõstmist alkohooli ostmisel, alkoholi müügi lubamist vaid spetsiaalsetes poodides või eraldatud müügikohtades, praegusest radikaalsemat hinnatõusu läbi aktsiiside ning ravi- ja rehabilitatsioonisüsteemi väljaarendamine sõltuvusprobleemidega inimestele.

Pöördumisele on alla kirjutanud arstide liidu president Andres Kork, Maailma Tervisedenduse Assotsiatsiooni asepresident Anu Kasmel ning Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees Eero Merilind.

Eesti Tubaka ja Alkoholi tarvitamise kahjude vähendamise kotta kuuluvad lastekaitseliit, tervisedenduse ühing, arstide liit, psühhiaatrite selts, vähiliit, kopsuliit, perearstide selts, tubakavaba Eesti, karskusliit AVE ja MTÜ Salutare.

Sihtasutus Terve Eesti, Eesti Tervise Fond ja Eesti Arstide Liit esitlevad täna kell 13 Radisson Blu hotellis oma täiendusettepanekuid alkoholipoliitika rohelisele raamatule.

Konjunktuuriinstituudi andmetel tarbiti 2011. aastal Eestis puhast alkoholi ühe elaniku kohta 10,2 liitrit, mis on 5,7 protsenti enam kui 2010. aastal. Iga üle 15-aastase elaniku kohta tarbiti 2011. aastal 12 liitrit alkoholi.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul toob tarbimine üle 6 liitri absoluutalkoholi aastas elaniku kohta kaasa tõsiseid kahjusid rahva tervisele.