Tiia Luhti sõnul tegeletakse hetkel epidemioloogilise uuringuga, selgitamaks välja, kus viimased nakatumised on toimunud. Juba on teada, et kolm viimase ööpäevaga lisandunud nakatumist on tulnud Shootersi klubist ja veel ühe puhul oli tegemist Indiast saabunud välistudengiga.

"Ülejäänute puhul töö käib ja asjaolud on hetkel kontrollimisel," märkis Luht.

"Meil oli just eile Tartu linna laiendatud kriisikomisjon ning politsei jõustas Tartumaal öise alkoholimüügi piirangu," märkis Luht. "Piiranguid kehtestame edaspidi vajaduspõhiselt, mis tähendab, et kui näeme kusagil probleemi, siis konkreetselt sellele ka läheneme".

"Igal meetmel on oma aeg toimimiseks. Me oleme erinevaid meetmeid nüüd juba kasutanud, rakendanud. Ootame ja vaatame natukene, kuidas mõjub see meede (öine alkoholimüügi piirang -toim). Kui see ei toimi, siis lähme järgmiste sammudega edasi."

Luhti hinnangul on Terviseameti Lõuna regioonis hetkel jälgimisel üle 200 kontaktse inimese.

"Ma täpset numbrit ei suuda täna öelda, sest see muutub iga tunniga," tõdes Luht. "Me oleme aktiivsete kontaktsetega igapäevaselt ühenduses, tuletame neile meelde nende kohustused ja küsime nende tervisliku seisukorra kohta."

"Me väga loodame, et kõik inimesed teevad meiega koostööd ja me oleme saanud erinevatest kohtadest teineteisest sõltumatud andmed, mis on kinnitanud ühe või teise kokkupuute. Ehk me oleme suutnud tuvastada mitte ainult haige poolt öeldud isikud, vaid ka teistest allikatest saadud võimalikud kontaktid," rääkis Luht.

"See töö ei ole ainult, et pöördutakse haige poole ja küsitakse, kellega sa oled sel ajavahemikul kokku puutunud, vaid me küsime ja täpsustame ja kontrollime need andmed üle teineteisest sõltumatute tõenditega."

Terviseameti reid Tartus

Terviseameti esindajad käisid eile õhtul läbi enamus Tartu toitlustus- ja meelelahutuskohti, et tutvuda sealse olukorraga.

"Eile õhtul toimunud ühisreidil nägime, et inimesed on muutnud oma käitumist. Tänavapildis ei olnud enam nii palju inimesi kui varasemalt. See oli hea vaade Tartu linnale ja Tartu inimeste käitumisele. Inimestel on taas tekkinud kohusetunne, vastutustunne," leidis Luht.

Tema sõnul on keeruline prognoosida, mis saab edasi.

"Alati on keeruline selliseid ennustusi ja prognoose anda. Me ei planeerinud ju sellist olukorda ka nüüd. Me küll leidsime, et võib tekkida trend tõusvas joones, arvestades toimuvaid üritusi, aga me ei prognoosinud sellist tõusu nagu praegu hetkel on," tunnistas Luht. "Me loodame, et inimesed said aru, et on tekkinud suur probleem, sest meil on igal nädalavahetusel olnud uus nakkuskolle: 18. juulil Vabankis, 24. juunil Naiivis ja 31. juulil Shootersis."

"Kui me nüüd käisime eile linna peal, siis me nägime, et inimesed või kasvõi mingi hulk neist, on saanud aru, et nad ei kogune enam nii palju. See on väga tore, et tartlased on end kokku võtnud ja käituvad teistmoodi."

Luhti sõnul teeb riik teeb hetkel kõik mis suudab, et haigust kontrolli all hoida.

"Aga me ei jõua iga inimese juurde ametniku panna. Siin on igal Tartu inimesel oma vastutustunne, millele me rõhume: see et hoida distantsi, on nii lihtne. Väikese kraapiva kurguvaluga jääge pigem koju. Ärge minge sõpradega välja. Ärge mõelge, et see kriipiv kurguvalu läheb teil teejoomisega üle, vaid võtke aeg maha ja ravige korraks see kurguvalu ära ja siis saab küll sõpradega taas kohtuda," soovitas ta.