Diskor ja endine raadiohääl Allan Roosileht muljetas täna sotsiaalmeedias, et käis läbi kaks apteeki ning nakkushaigla. Neis kohtades ta end vaktsineerida ei saanud. Nakkushaiglas öeldi talle, et end saab vaktsineerimisele registreerida alates 21. septembrist. Apteekidesse ei oodata samuti enne kuu teist poolt.

Roosileht lisas, et end saab vaktsineerida vaid erakliinikutes ja makstes selle eest 21 eurot.

Delfi vestles mitmete inimestega, kes samuti end vaktsineerida planeerivad. Üks 30ndates tallinlanna tunnistas, et teeb seda esmakordselt - koroonapuhang on pannud teda rohkem tervise peale mõtlema. Ta tunnistas, et ei teagi, mil kõige parem aeg oleks.

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Hanna Sepp selgitas, et gripihooaeg kestab üldjuhul oktoobrist maini. "Eestis jõuab gripiviirus reeglina ringlusse detsembri lõpus või jaanuari alguses ning haigestumus on kõige intensiivsem tavaliselt jaanuaris ja veebruaris. Haigusjuhte registreeritakse kuni maini."

Sepal on hea meel, et gripi vaktsiini vastu näib olevat suur huvi ning paljud inimesed on vaktsiini juba saanud. "Vaktsiin saabub Eestisse partiide kaupa ning pole põhjust muretseda ka neil, kes täna vaktsineerida pole jõudnud. Samas tuleb arvestada sellega, et vaktsineerijad ei saa teenindada kõiki soovijaid üheaegselt. Seetõttu tuleb vaktsineerijaga vaktsineerimise aeg eelnevalt kokku leppida."

Ta sõnas, et gripi vastu võib vaktsineerida kogu hooaja vältel, kuid kõige kindlama kaitse annab vaktsineerimine enne haigestumise kõrgperioodi (oktoobrist detsembrini). "Immuunsus kujuneb välja kahe nädala jooksul peale vaktsineerimist. Arvestades, et vaktsiini efektiivsus säilib umbes 6 kuud, siis ei ole soovitatav ka liialt vara vaktsineerida."

Nagu igal hooajal, saab ennast gripi vastu vaktsineerida perearsti juures või vaktsineerimis­kabinetis. "Sarnaselt eelmisele hooajale planeeritakse ka sel hooajal gripivastast vaktsineerimist apteekides. Täpsem info selle kohta tuleb lähiajal," märkis Sepp.

Vaktsineerimine hooajalise gripi vastu on näidustatud kõikidele elanikele, erilist tähelepanu tuleks pöörata riskirühmadesse kuuluvatele inimestele, kelle sekka kuuluvad ka immuunpuudulikkusega lapsed ja täiskasvanud ning need, kes saavad pikaajalist immuunsust pärssivat ravi.

Gripivaktsiin kaitseb ainult gripiviirustest tingitud haigestumise eest ega pruugi ära hoida teisi palavikuga kulgeda võivaid viirushaigusi.