Toitu valmistades tuleb puhtana hoida tööpinnad ja töövahendid, vältida ristsaastumist ehk toored toiduained, eriti liha, tuleb hoida eraldi valmistoitudest, hoiatab terviseamet oma kodulehel.

Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid külmkapis ja sealgi mitte üle 1-2 päeva. Tõhus ennetusmeede on käte pesemine pärast tualeti kasutamist ja enne sööki.

Koli-bakteri nakkuspuhangust Saksamaal

Alates mai teisest nädalast on Saksamaal täheldatud E.coli (STEC) nakkuse järsku tõusu. Haigusjuhud esinevad peamiselt Põhja-Saksamaal, osalt ka Lõuna- ja Ida-Saksamaal.

Tänaseks on Euroopa Liidu liikmesriikides registreeritud 551 hemolüütilise ureemia sündroomiga (HUS) juhtu, neist Saksamaal 520.

12 haigestumist on lõppenud surmaga, neist 11 surmajuhtu on registreeritud Saksamaal ja üks Rootsis.

Saksamaal esineva puhanguga seotud haigusjuhte on registreeritud Rootsis, Suurbritannias, Hollandis, Taanis ja Hispaanias. Haigestunud on peamiselt täiskasvanud, kellest enamus on naised.

Haigus levib värskete tomatite, kurkide ja salati kaudu

Teadaolevalt levib haigusttekitav koli-bakter saastunud toidu või veega. Sagedamini levib haigustekitaja mittepastöriseeritud piima, ebapiisavalt kuumtöödeldud liha, idude, rohelise salati ja muude köögiviljadega. Hügieeninõuete mittetäitmisel võib nakatuda ka haige poolt saastatud pindadega või esemetega kokku puutumisel.

Haigustekitajaks on inimesele ohtlikku toksiini tootev enterohemorraagiline koli-bakter. Saksa epidemioloogide esialgsetel andmetel levib haigustekitaja toidu – värskete tomatite, kurkide ja salati kaudu.

Eestis on enterohemorraagiline koli-bakteri nakkus harva esinev nakkushaigus. Terviseameti andmetel registreeriti eelmisel aastal viis haigusjuhtu, aasta varem neli ja 2008. aastal kolm juhtu. Tänavu ei ole registreeritud ühtegi enterohemorraagilise koli-bakteri poolt põhjustatud haigestumist.

Escherichia coli-nakkuse inkubatsiooniperiood kestab 3-8 päeva. Nakatuda võib väga väikese haigustekitaja hulgaga kokku puutudes.

Escherichia coli-nakkuse haigusnähud varieeruvad kõhuvalust ja verisest kõhulahtisusest kuni hemolüütilise ureemia sündroomini (HUS), mida iseloomustab äge neerupuudulikkus ja närvisüsteemi haigusnähud.

HUS kujuneb tavaliselt ühe nädala jooksul pärast kõhulahtisuse teket umbes kaheksal protsendil haigetest (alla 5.a lastel ja vanemaealistel inimestel). Harvadel juhtudel võib haigus lõppeda surmaga.