Koroonaviiruse saabumine Saaremaale tõi saarlastele eile pisikese paanika: lõputult kriisikoosolekuid, tühjaks ostetud poeriiulid, sajale läheneva arvu tehtud koroonateste. Viimane info on, et Eestis on kokku 41 koroonaviirusesse diagnoositud inimest ning Saaremaa vallavanema sõnul on seal eilsele kahele veel lisandunud umbes kümme.

„Karta on, et kontaktide arv on suur,” ütles eile Terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp. Terviseametil on ta sõnul plaan B – muuta töökorraldust. Kavas on võtta juurde abijõudu lisaks praegustele umbes kümnele töötajatele, kes helistavad Eestis sadu jälgimise all olevaid inimesi läbi ja kontrollivad iga päev nende tervist ja olemist.

Need samad inimesed peavad läbi ka uurima kõiki uusi kontakte, kellega koroonasse nakatunud suhelnud on. „Võtame teisi endale appi, et massidega tegeleda,” ütles Kingsepp. Praegu teevad suhtlemis- ja uurimistööd terviseameti põhja regiooni töötajad, abijõudu võetakse teiste regioonide töötajate hulgast.

Saaremaal koroonanakatunutega kontaktis olnutel palus Kingsepp kodus püsida. Kui peaksid ilmuma ka haiguse kerged sümptomid – köha, valus kurk, nohu –, siis tulebki olla kodus ning hoiduda kontaktidest.

Haigusest paranemine võtab kaks kuni kuus nädalat. Ühtegi tervenenut Eestis praegu ei ole. Kingsepa sõnul kontrollitakse tervenenmist ööpäeva jooksul kahe testiga, mis mõlemad peavad näitama, et koroonaviirust enam ei ole. „Ka iraanlane on praegu veel haiglas,” ütles Kingsepp.