Palavate ilmadega tuleb ettevaatlik olla eelkõige kroonilisi haigusi, näiteks kõrgvererõhutõbe ja südamehaigusi põdevatel inimestel, sest sageneda võivad südameatakid ja tõusta vererõhk.

Kuna kõrge temperatuur, niiskus ja tugev päikesekiirgus põhjustavad vedeliku ja soolade kaotust, ülekuumenemist, psüühika- ja vereringehäireid, infarktiohtu või päikesepõletusi, on enam ohustatud ka väikelapsed ja üle 65-aastaseid täiskasvanuid, samuti ülekaalulised.

Äärmusliku kuumusega on Eesti oludes tegu siis, kui õhutemperatuur on suve tavapärasest keskmisest temperatuurist oluliselt kõrgem (25° C ja üle). Oma tervise kaitsmiseks sellises olukorras tuleb võimalusel hoiduda jahedamatesse ruumidesse, juua võimalikult palju vedelikku, soovitavalt gaasita mineraalvett.

Samas ei tohiks liialdada kohvi ja alkoholiga, sest need suurendavad vedelikukadu.

Väikelapsi ja lemmikloomi ei tohi jätta üksi suletud autosse.

Kui keha temperatuur kiiresti tõuseb, higistamine peatub ning organism ei suuda end ise maha jahtuda, on tegemist kuumarabandusega. Kehatemperatuur võib 10 kuni 15 minutiga tõusta 41 kraadini või rohkem. Kuumarabandus võib põhjustada surma või püsiva puude kui kiiresti esmaabi ei osutata.