„Terviseametil on 11-aastane kogemus kiirabi korraldamisel, mistõttu võime öelda, et õebrigaadi osutatud kiirabiteenuse kvaliteet ja kättesaadavus on võrdväärne arstibrigaadide tööga,“ lisas Kaljumäe terviseameti teatel.

Kiirabi järgmise pika lepinguperioodi ettevalmistamisel peavad kõik tulevased lepingupartnerid otsustama, kas ja millises ulatuses on neil teenuseosutamine arstibrigaadidega jõukohane. Arstibrigaadid on lubatud ning nende finantseerimine on tagatud.

„Kui konkreetselt selgitada Lääne-Harju teeninduspiirkonnas teenuseosutaja valikuid, siis olemasolevas personalisituatsioonis oleks tõepoolest arstibrigaadi pidamise kohustuse võtmine järgmiseks viieks aastaks seotud suure riskiga,“ ütles Kaljumäe.

Praegune ainus alles jäänud arstibrigaad üritab teenust pakkuda kord ühes, kord teises maakonna osas, mis tekitab abivajajates segadust. Terviseamet loodab koostöös teenuseosutajaga tagada arstiabi kiirabis viisil, et sellest oleks tõesti abi kõikidele inimestele. „Ma loodan väga, et esimese sammuna peaks kõikidel õebrigaadidel tekkima 24/7-põhimõttel kohene konsultatsioonivõimalus regionaalhaigla EMO-s töötava arsti või vajadusel ka eriarstiga,“ sõnas Üllar Kaljumäe.

Raplamaal lõpetab tegutsemise Pärnu haigla kiirabibrigaad ja teenuse võtab üle regionaalhaigla. Arstidel, kes oma praegustes brigaadides lepingut ei jätka, on selleks erinevad põhjused, mis ei ole seotud kiirabireformiga. Samas mitmed arstid jätkavad tööd teistes kiirabibrigaadides.

Kiirabi peaks järgmise pika lepinguperioodi vältel oluliselt kiiremini kohale jõudma paljudes Eestimaa piirkondades. 2014. aastal tuleb riiki juurde 5 uut kiirabibrigaadi – Türile, Jõgevale, Jürisse ja kaks Tallinnasse. Lisandub ka kokku kolm uut baasi – Türile, Jürile ja Tartusse Annelinna. Mitmes piirkonnas nihutatakse kiirabibaas haiglate juurest lähemale inimestele. 2015. aastal lisandub omakorda 7 uut brigaadi ja veel 3 kiirabibaasi.