"Praeguse seisuga ei ole Eestist uut tüve veel avastatud," ütles terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp Delfile.

Suurbritannias levima hakanud uue SARS-CoV-2 tüve puhul kahtlustatakse, et ta nakkab paremini, kuid andmed ei anna selleks veel täit kindlust.

Vältimaks koroonaviiruse uue tüve laialikandumist üle Euroopa, peatasid paljud riigid ennetava meetmena ajutiselt lennu- ja rongiliikluse Ühendkuningriigiga. Prantsusmaa peatas ajutiselt aga kõik transpordiühendused, sealhulgas kaubaautode liikumise.

Sarnaselt paljude teistega peatas ka Eesti otselennud Ühendkuningriigiga.

Kuigi Eesti valitsus võttis vastu otsuse, mis keelab Suurbritanniast Eestisse reisimise, startis eile varahommikul Londoni Stanstedi lennuväljalt Ryanairi lennuk Tallinna poole ja maandus siin.

Seda, kas eilsel lennul oli koroonaviirusega nakatunuid reisijaid, terviseamet veel öelda ei osanud.

Millest me räägime, kui räägime uuest tüvest?
, et Suurbritannias hoogsalt levima hakanud uus SARS-CoV-2 tüvi VUI-202012-01 on meile juba tuttava Sars-CoV-2 üks paljudest versioonidest. Viirused muteeruvad pisut iga paljunemise järel, sest teevad end kopeerides alati vigu. Vahel on need vead viirusele kasulikud, s.t aitavad tal paremini levida, teinekord aga kasulikud hoopis meile, peremeesrakkudele, sest viirus muteerub nõrgemaks. Sars-CoV-2 mutatsioone on tuvastatud kogu pandeemia vältel palju ja nende põhjal ehitab iga riik viiruse nn sugupuud, et näha, millist päritolu viirused populatsioonis ringlevad.


VUI-202012-01 kannab endas mitmete mutatsioonide kombinatsiooni. Ja tundub, et see kombinatsioon on andnud talle eelise jõulisemaks levikuks. Kuid see pole veel päris selge.