Kaubik tiirutas mööda kõnniteid, selle teele jäi sadu rahulikke jalutajaid. Hukkus 13 inimest, suur osa neist oli üks puhkusel olnud Kreeka perekond. Vigastatuid on vähemalt sada, neist 15 seisukord on raske, seega ei pruugi hukkunute hulk olla lõplik. Kaubik jäi seisma, kui rammis ühte kioskit. Juhil õnnestus põgeneda.

Kogu info on olnud heitliku iseloomuga ja vastukäiv, näiteks võis mitmelt poolt lugeda (ja seda ütlesid ka Delfiga suhelnud sündmuskohal viibijad) et terroristid olevat varjunud ühte türgi restorani ja seal hulga rahvast pantvangi võtnud. Seda infot pole seni kuskil kinnitatud.

Politsei teatas, et on vahistanud hispaanlasest ja marokolasest kahtlusaluse, kuid rahva hulka sõitnud kaubiku juht on endiselt jooksus. Pealtnägijate sõnul põgenes kaubiku juht sündmuskohalt jalgsi.

Politsei avaldas foto mehest, kes väidetavalt rentis kaubiku. Selleks meheks on Driss Oukabir, varasemalt politseile tuntud isik, pisikurjategija, kes oli kuni 2012 aastani sealsamas Kataloonias vanglas. Oukabir on Hispaania väljaannete teatel öelnud, et tal pole rünnakutega mingit seost. BBC andmeil on Oubakir ennast politseile üles andnud ja väidab, et tema dokumendid varastati ning neid kasutati tema teadmata.

Kindel on ka, et Hispaania politsei lasi maha ühe potentsiaalse kahtlusaluse. Üks valges Ford Focuses sõitnud isik peeti kinni politsei kontrollpunktis (politsei hoiab silma peal kõigil linnast väljuvail ja sisenevail teedel), ent koostöö tegemise asemel üritas too põgeneda, vigastades kergelt kahte politseinikku. See isik lasti maha, ent kas tal rünnakuga ka mingit seost oli, pole kaugeltki selge.

Rünnaku eest on vastutuse võtnud Islamiriik.

Enam-vähem kõik maailma liidrid, teiste seas ka välisminister Sven Mikser, on väljendanud tülgastust teo suhtes ja toetust hispaanlastele. Ka ​Hispaania kuningapere mõistis rünnaku karmisõnaliselt hukka, öeldes, et nende riiki ei õnnestu terroriseerida.

Barcelona rünnaku ohvrid on pärit vähemalt 18 riigist. Nende seas Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania, Holland, Argentiina, Venezuela, Belgia, Austraalia, Ungari, Peruu, Rumeenia, Iirimaa, Kreeka, Kuuba, Makedoonia, Hiina, Itaalia ja Alžeeria.

Väidetavasti on USA luureteenistus juba mõne kuu eest Hispaaniat hoiatanud, et Barcelona ja eeskätt rahvarohke la Rambla võivad peagi saada terrorisihtmärkideks.

Hispaania politsei hoidis täna varahommikul ära teise terrorirünnaku. Cambrilsi linnas proovis grupp inimesi kaubikuga sõita jalakäijate alale, kuid kaubik rullus ümber ja selles viibinud isikud lasi politsei maha.