Brigaadikindral Riho Terras kohtus täna Ida-Tallinna keskhaiglas Afganistanis vigastada saanud Eesti sõduritega ning autasustas Ameerika Ühendriikide majorit Christopher Mackinit kaitseväe teenemärgiga vigastatud sõduritele suunatud projekti Wounded Warrior (vigastatud sõjamees) juhtimise eest.

Terras kinnitas, et kaitsevägi teeb kõik, tagamaks lahingus vigastada saanud kaitseväelastele parim võimalik ravi ja taastusravi ning rõhutas, et arendatavast projektist võidavad kõik abivajajad, mitte pelgalt kaitseväelased. “See on vähim, mida me teie heaks teha saame,” ütles brigaadikindral Terras sõduritega kohtudes.

Wounded Warrior on Ameerika Ühendriikide algatud projekt Ida-Tallinna Keskhaigla juurde loodava proteesikeskuse arendamiseks, samuti vigastatud kaitseväelaste ja nende perede toetamiseks.

Loodav proteesikeskus hakkab ühendama taastusravi, proteeside valmistamist ja remonti ning toetama lisaks kaitseväelastele kõiki, kes proteeside alal abi vajavad. Sama projekti raames on kaitseväe arstide, psühholoogide ja sotsiaaltöötajate kõrval osalenud koolitustel Ida-Tallinna Keskhaigla meedikud ja vigastatute pereliikmed.

Loodav proteesikeskus alustab tegevust lähiaastatel. Lisaks ruumidele hõlmab see personali koolitust ja sisseseadet. Ameerika Ühendriigid rahastavad keskuse ruumide renoveerimist ja koolitust ning jagavad oma teadmisi ja kogemusi. Eesti poole kanda jääb keskuse sisustamine.

Vigastatud sõduritega kohtusid täna ka riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, kaitseväe peaarst kolonelleitnant Kersti Lea ning USA ja Eesti kaitsekoostööd koordineerivad ohvitserid.