Seetõttu on venima jäänud ka Vabaduse väljaku detailplaneering, mille koostamist alustati juba 90ndate lõpus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tenniseväljakute omanik Varamaad Kinnisvara OÜ, mis kuulub suurärimees Anatoli Kanajevile ja Abram Beinensonile, soovib maa alla rajada parkla. Maapealse osa on firma nõus andma linnale.

Probleem on aga selles, et maa-alune parkla on kavas rajada ka Vabaduse väljaku sellesse ossa, kus on praegugi parkla — seega linna maale. Kuidas teha ühisettevõte ja kuidas jagada osalused — need on vaid mõned küsimused, mis on platsi arengule piduri peale tõmmanud.

Abilinnapea Taavi Aas tunnistas, et linna esindusväljaku arengut takistavaks põhiprobleemiks on eraomandis tenniseväljakud. „Eraomanikud on huvitatud parklaäris osalemisest. Püüame selle lahendada nii, et ehitame parkla koos välja,” ütles Aas.

Seetõttu ongi vaja luua ühisfirma ja rajada linna esindusväljaku alla ühisparkla koos erafirmaga, kes on nii sobivasse kohta endale maad omandanud. Läbirääkimised on kestnud juba eelmise aasta juulist, kui toonane abilinnapea Peep Aaviksoo sellest teatas.

Abram Beinensoni sõnul seisab aga Vabaduse väljaku planeering sellepärast, et linn ei peagi ettevõttega mingeid läbirääkimisi. „Keegi ei suuda ilmselt otsust langetada. Meie jaoks on muidugi kõige huvitavam variant luua linnaga ühisfirma,” ütles Beinenson. Maa müügist linnale ettevõte sedavõrd huvitatud ei ole.