"Tahan edaspidigi töötada koos kenade ja huvitavate inimestega alal, kus palju juhtub. Seda hoolimata ressursipiirangutest, mis teevad olukorra aeg-ajalt pingeliseks," põhjendas viis aastat kultuuriajalehte Sirp juhtinud Tarand oma otsust veelkord peatoimetajaks kandideerida.

Augusti alguses kritiseeris Tarand Sirbi juhtkirjas teravalt kultuuriministeeriumi rahastamispoliitikat ning ütles, et on valmis peatoimetaja kohalt lahkuma, kui kultuuriminister Rein Lang kinnitaks, et tema lahkumise korral kahekordistaks ta järgmisest aastast Sirpi väljaandva SA Kultuurileht eelarve. "Aastal 2005 moodustas kultuuriajakirjanduse toetuse osa riigieelarvest 0,345 promilli, tänavu on see näitaja 0,198 promilli," ütles Tarand oma juhtkirjas.

Signaali, et raha juurde antakse, ei ole Tarandi sõnul aga siiani tulnud. "Ilmselt on SA Kultuurileht ennast vaatamata viletsatele tingimustele nii hästi majandanud, et ei pälvi ministeeriumi tähelepanu. Kui halvasti majandad, siis antakse ju raha lahkesti juurde," sõnas Tarand.

"Samas on teada, et kogu kultuuriministeeriumi valitsemisala on aastaid suhtelises arvestuses raha kaotanud. Ka nendel aastatel, kui nominaalväärtuses tuli raha juurde, on ikkagi riigi panus kultuuri finantseerimisele võrraldes muuga vähenenud. Praeguse valitsusega pole selles osas põhjust muutusi oodata," leiab Tarand.

Uus peatoimetaja asub kuni viieks aastaks ametisse 5. detsembril 2013.