Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) oli avalikul arutelul uue arengukava projekt, mille keskseteks põhimõteteks on rahvusvahelise nähtavuse ja akadeemilise taseme sihikindel tõstmine ning õppekavade ja struktuuriüksuste arvu vähendamine.

"TTÜ kaheksa teaduskonna, 12 asutuse ning enam kui 60 instituudi ja muu üksuse tänane õppe- ja teadustegevus on seotud nelja valdkonnaga, milleks on inseneri-, arvuti-, loodus- ja sotsiaalteadused. Kuratooriumi otsusel moodustatakse nende baasil neli teaduskonda. Teaduskondades hakkavad tegutsema tugevaid uurimisrühmi ühendavad instituudid, sealhulgas tänased teadusasutused ja kolledžid," ütles TTÜ kommunikatsioonijuht Ain Parmas.

Muutuse eesmärk on kaasajastada juhtimissüsteemi, mitte vähendada töötajate arvu. Ülikool võtab kasutusele uue karjäärimudeli, millega tõstetakse järk-järgult akadeemiliste töötajate ametinõudeid ning kindlustatakse ühtlasi konkurentsivõimeline ametipalk. Ülikool seab eesmärgiks õppekavade arvu vähendamise, suurema valikuvabaduse üliõpilastele ning praktilise õppe osatähtsuse kasvu.

TTÜ rektori Jaak Aaviksoo sõnul on veebruariks valmiva arengukava eesmärk oluliselt suurendada ülikooli rahvusvahelist nähtavust ja panust Eesti ühiskonda. "Arengukava 2020 keskmes on tugeva teadlaskonna kujundamine, üliõpilaste huvide parem arvestamine, kõrgemad kvaliteedinõuded ja juhtimisreform," lausus akadeemik Aaviksoo.

"TTÜ kavatseb liikuda ennaktempos lähemale Põhjamaade tehnikaülikoolide tasemele," selgitas TTÜ rektor.

TTÜ arengukava eelnõu arutati täna toimunud infotunnil ülikooli töötajatega, eelmine taoline arutelu toimus 13. oktoobril. Arengukava on olnud kõne all ka eraldi kohtumistel teaduskondade ja asutuste juhtidega. Eelnõu läheb esimesele lugemisele TTÜ nõukogusse 15. detsembril ja see kinnitatakse kavakohaselt TTÜ kuratooriumi veebruaris toimuval istungil.

Täna õpib tehnikaülikoolis ligi 12 000 üliõpilast ning töötab üle 2000 töötaja, nende seas 1200 õppejõudu ja teadustöötajat. TTÜ vilistlaste arv ulatub 70 000-ni.