"Linnaeelarve vajab täitmist ning uusim meede selleks on kaubanduse majandustegevuse registri registreeringu nõudmine teenuseettevõtetelt. Esimese hooga on sihikule võetud loomevaldkonna ettevõtted, kellele kaubanduse tegevusloa puudumise tõttu Tallinnas linnaosavalitsuse poolt trahve väljastatakse. Tegemist on firmadega, kes pakuvad enamasti teadmiste- ja loomepõhiste projektide teenust äriklientidele, näiteks filmiproduktsioon, disain, reklaam. Nende äri toimimiseks tegelikult eriregistreeringut ei vajata," rääkis koja tegevjuht Kristina Narusk Delfile.

Filmitootja Kuukulgur, mille töötajad trahvi saamist arusaamatuks pidasid ja asja lähemalt uurima hakkasid, võtsid kojaga ühendust. Nad rääkisid, et nende kontorisse ilmusid nädala algul kaks mupo ametnikku, kes tahtsid ettevõtte juhtide andmeid, tegid kontoris tiiru peale ja esitasid tunde hiljem kutse ilmuda Põhja-Tallinna linnaosa valitsusse.

Tahetakse vaidlustada

Seal olevat neil palutud osta 19-eurone tegevusluba ja seejärel tehtud neile trahvi 32 euro eest, kuid juurde mainitud, et trahvi oleks võinud teha ka 32 000 euro eest. "Sarnaseid juhtumeid on Teenusmajanduse koja ettevõtete hulgas, kes äriklientidele teadmistemahukaid teenuseid pakuvad. Tegevus tuleks vaidlustada, sest vastasel juhul tuleb kõikidel teenust osutavatel ettevõtetel piltlikult öeldes oma uksele kleepida lahtiolekukellaajad: "avatud esmaspäevast pühapäevani, nii kaua kui töö tehtud", nagu kauplustel ja juuksurisalongidel tavaks," rääkis Narusk.

Advokaadibüroo FORT vandeadvokaat Jaana Nõgisto sõnul nõuab kaubandustegevuse seadus nõuab ettevõtjalt registreeringut majandustegevuse registris (MTR), kui ta tegeleb kaubandustegevusega.

"Kaubandustegevus on aga seaduse tähenduses vallasasjade müük või kasutusse andmine, ehitistes puhastusteenuste osutamine ja iluteenused, toitlustamine ja tänavakaubandus. Ehk siis laias laastus erinõuetele ja järelevalvele alluv tegevus. Teadmiste- ja loomealase teenuse osutamine, näiteks reklaamklippide ja filmide produktsioon, ei nõua registreeringut MTR-is," kommenteeris Nõgisto.

Tema hinnangul on mupo Kuukulguri väärteootsuses valesti tuvastatud, et filmistuudio peab omama MTR-is registreeringut ja on toime pannud süüteo. "Kummalisel kombel on karistatud füüsilise isikuna juhatuse liiget ja rahatrahvi määramise alusena on märgitud kauba saatedokumendi puudumine või esitamata jätmine," rääkis Nõgisto.

Kui Delfi mupolt Kuukulguri menetluse kohta aru päris, ütles mupo pressiesindaja Meeli Hunt, et viidatud menetlus on lõpule viidud. "Mittenõustumise korral on Kuukulgur Filmil õigus see 15 päeva jooksul peale otsuse kättesaamist maakohtus vaidlustada. Kas koostatud otsus on õiguspärane või mitte, selgub kohtuotsusest," ütles Hunt.