Jäätmekäitlusfirma põhjendab olukorda sellega, et toodud prügi ei vastanud lepingule, sest oli sorteerimata. Keskkonnaministeerium ütleb, et prügi oli üsna sorteeritud ning et ettevõte pole oma kohust täitnud. Tartu linn on nördinud "Teeme ära" meeskonna peale, kuid prügi ei liigu kuhugi.

Tartu linn esitas märtsis "Teeme ära" korraldajatele järelepärimise, milles soovitakse vastuseid 2008. aasta talgutel Raadi endisele sõjaväelennuväljale ladustatud prügi koristamise kohta.

Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles Delfile, et Teeme Ära toimkonna vastus on linnal käes. "Nad vastasid, et see on riigi ja keskkonnainspektsiooni mure. Et nende mure see ei ole," võttis Haak vastuse kokku.

Et Raadi lennuväli ei ole Tartu linna haldusterritoorium, peab linn selle vastusega leppima.

Teeme Ära sõlmis käitluslepingu OÜ Utileek Lõunaga, kelle lepingujärgseks kohustuseks oli prügi ajutisest kogumispunktist Raadil minema toimetada.

OÜ Utileek esindaja Märt Hohensee ütleb, et prügi, mis Raadile toodi, ei olnud lepingus sätestatud viisil sorteeritud ning et see asjaolu on toonud käitlusettevõttele lisakulutusi ja seetõttu polegi prügi veel suudetud minema viia.

"Kontoritöötajad sellest aru ei saa mida me oleme pidanud tegema," on Hohensee nördinud.

"2008 ja 2009. a on Teeme Ära kampaania raames tarnitud jäätmetele eelsorteerimine läbi viidud, eraldamaks lepingule mittevastavad jäätmed: ohtlikud jäätmed, probleemtooted (vanarehvid ja elektroonika)," ütles ta.

"Selgituseks olgu öeldud et vastavat eelsorteerimist ei pidanud algselt ja vastavalt jäätmete käitluseks sõlmitud lepingutele Utileek Lõuna OÜ teostama - eelsorteerimine pidi toimuma kampaania raames metsas.

Lepingule vastava tarne oleks Utileek Lõuna OÜ suutnud ära käidelda juba 2008.a lõpuks, kuid mittevastavustest tulenevalt on jäätmete käitlus veninud, tulenevalt asjaolust et eelsorteerimata jäätmeid mis sisaldavad ohtlike ja probleemtooteid ei tohi prügilasse ladestada.

Lepingule mittevastavate jäätmete seadusega vastavusse viimine on nõudnud olulisi lisapingutusi ja tekitanud Utileek Lõuna OÜ-le märkimisväärseid lisakulusid. Täiendavalt on raskendanud olukorda see, et järelvalvasutused rakendavad rahalisi trahve kohustamaks meid täitma kohustusi mida lepignu kohaselt me ei pidanud kandma," ütles Hohensee.

Tema sõnul on kummastav, et jällegi korraldatakse uued koristustalgud, kui tegelikkuses peaks suunama ressurssi sellele et jäätmete käitluse ja selle eest tasumise eest vastutaksid jäätmevaldajad ja tootjad, et jäätmeid metsa ei viidaks.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Mart Soonik ei ole Hohensee põhjendustega nõus. "Leping, millele nad alla kirjutasid, kohustab neid tagama, et jäätmed oleksid Raadilt ja ka Harkust kadunud. Seda nad ei ole teinud. Lepingus on punkt, mille kohaselt kõigist lisandunud prügikogustest peab teatama lepingupartneritele - keskkonnaministeeriumile ja Eestimaa Looduse Fondile. ELFile nad teatasidki ja said ka lisaraha. Keskkonnaminsteeriumile nad mingit lisateavet ei andnud. Ja kui nad teevad seda alles nüüd, siis on see selgelt liiga hilja."

Jäätmekäitlusettevõttena oleks Utileek pidanud Sooniku sõnul suutma ette näha, et prügi, mille äraviimist nad lepingus kinnitavad, ei ole ideaalselt sorteeritud. "Suurem osa sellest oli ka inimeste poolt eelsorteeritud erinevatesse kilekottidesse."

Seega on Sooniku sõnul tegu ettekäändega oma tegemata töö väljavabandamiseks.

"Sinna on Teeme Ära prügile lisandunud juba prügi kogu Tartu linna pealt," on probleem Raadi prügiga Sooniku sõnul hoopis üldisem.