Lisaks sellele registreeris keskkonnainspektsioon ka kümmekond uut prügi mahapaneku juhtumit, kirjutab Eesti Päevaleht.

Enamikul juhtudel oli tegu jäätmete valesse kohta ladestamisega, mille eest inspektsioon tegi trahvi 51 korral kogusummas 135 000 krooni.

Maikuus toimunud “Teeme ära” kampaania käigus kogusid inimesed üle Eesti kokku umbes 10 000 tonni prügi, mis oli ebaseaduslikult loodusse ladestatud.

Valitsus ei toeta aga prügi mahapaneku kriminaalkuriteoks muutmist. Eile oli valitsus vastu opositsiooniliste roheliste algatatud eelnõule, mille eesmärk on kuulutada üle 50 liitri prügi valesse kohta ladestamine kuriteoks.

Justiitsminister Rein Langi hinnangul oleks see kõige halvem kriminaalpoliitika, mis üldse olla võib, sest ühe probleemi ilmnedes ei tohiks kohe karistusseadustikku muuta.

Roheliste eestkõneleja Marek Strandberg leidis, et praegune olukord on prügi ladestajate jaoks liiga mugav. “Kui aga suures mahus prügi ladestamine kriminaliseerida, saab ladestajaid kohustada tegema ühiskondlikult kasulikku tööd,” ütles ta.

Strandbergi sõnul tuleb inimesi kohustada mingil moel enda tekitatud kahju likvideerima, sest vastasel juhul ei käivitu ühiskonnas sügavamat õppimismehhanismi.