"Siinjuures kui valitsus ei tegutse, ei võta riigikogu ka ise midagi ette," kurvastas õiguskantsler, kes leidis, et parlamendi tegevus peaks olema jõulisem.

"Peate ka edaspidi olema otsustusvõimu osas valvel: rahulolu korral võib võimust kergesti ilma jääda," manitses Teder riigikogu liikmeid. "Parlament peab kontrollima valitsust, mitte vastupidi."

Teder tõi ka kolm näidet enda praktikast, kus parlamendi tegevus peaks olema jõulisem. Tema ettekandes toodud näited olid riigikogu eelmise koosseisu kohta.

Ta tõi näiteks tehnovõrkude ja –rajatiste talumistasud, sõltuvushäiretega laste rehabilitatsiooniteenuse probleemi, mis on seniajani lahendamata ning ajutise peavarju ja varjupaigateenuse kättesaadavusest peavarjuta isikutele.

Tema sõnul on parlamendi liikmetel võimalus sundida valitsus tööle või koostada ise eelnõu. "Kuid igal juhul on väär, et parlament vaatab lihtsalt pealt, kuidas inimeste põhiõigused ja –vabadused ei ole tagatud," kristiseeris Teder.

Teder rõhutas, et see kriitika on peamiselt riigikogu eelmise koosseisu kohta ja ta avaldas lootust, et praeguse koosseisu liikmed suudavad olla otsustajad.