“Seonduvalt Venemaa agressiooni ja ebainimliku vägivallaga väikeriigi Georgia vastu on kaotanud paljud inimesed elu ja tervise. Õigus elule ja tervisele on üks olulisemaid põhiõigusi,” teatas Teder.

“Õiguskantsler, olles põhiseaduse kaitsja ning põhiõiguste ja -vabaduste hoidja, rõhutab, et tsiviliseeritud ja demokraatlikke riike iseloomustab empaatia nõrgemate ja kannatanute suhtes. Toetusdeklaratsioonid ja üleskutsed agressiooni lõpetamiseks on head, kuid iga praktiline abi agressiooniohvrile on veel parem. Eesti ühiskond peab valmis olema sõjapõgenike vastuvõtmiseks ja nende inimväärseks kohtlemiseks Eestis.

Põhiõiguste kaitse tähendab esmaselt riiklikku võimekust tagada sise- ja väline julgeolek. Gruusias toimuv on selge hoiatus: kokkuhoiu vajadusest hoolimata ei tohi Eesti kahjustada oma riigi tuumikfunktsioonide täitmist. Eelkõige puudutab see sise- ja väliskaitse tagamist.

Riigiksolemine ei tähenda ainult oma riigis põhiseaduse ja põhiõiguste järgimist. Demokraatia põhiväärtusi peab käsitlema ja kaitsma reaalselt ning rahvusvaheliselt, järgides euroopalikku arusaama omariiklusest ja julgeolekust,” seisab pressiteates.