Linnateatri avalike suhete juhi Kristiina Garancise sõnul pole teater hindu paari viimase aasta jooksul tõstnud ja ajendiks sai elukalliduse tõus. „Tõstsime ühekorraga ja rohkem, et järgmised kaks aastat oleksid rahulikud,” ütles Garancis. Uue hinna sisse on juba arvestatud ka võimalus, et järgmisel aastal tuleb hakata maksma rohkem käibemaksu, kirjutab Eesti Päevaleht.

Draamateatri kommunikatsioonijuhi Tanel Tomsoni sõnul on teater sunnitud tõstma piletite hinda 25 krooni võrra, sest riik vähendas nende eelarvet kümne protsendi võrra. „Kuna meie teenitav omatulu baas on suhteliselt suur, siis selleks, et jääda ellu, ei olnud meil muud võimalust,” nentis Tomson.

Täna Draamateatri kassas käinud Kristina Kivi märkis, et piletihinna kallinemine mõjutab pere eelarvet oluliselt. „Mul on suur poeg ja väike poeg ja meie perel tuleb teatripileti eest välja käia 75 krooni rohkem. Perele on see palju, üksikinimest 25 krooni ilmselt ei mõjuta,” ütles Kivi.

Rahvusooperil Estonia on tava tõsta piletite hindu hooaja alguses. Sellest sügisest küünivad kallimate piletite hinnad 350 ja 480 kroonini. Estonia arendusjuhi Toomas Türnpuu sõnul võib Tallinnas arvestada suurema ostujõuga, kuid pealinnaski võib hakata lagi kätte jõudma. „Praegu on meil väga hästi läinud, saalid on täis. Aga eelmüüki vaadates võib veebruaris-märtsis ja sealt edasi tulla tagasilööke,” ütles Türnpuu.

Pärnu teatri Endla avalike suhete juhi Katrin Ruusi sõnul pole neil uuest aastast kallinev pilet müügis veel tunda andma hakanud. Kuressaare Linnateater ei söanda aga piletite hindu tõsta, sest inimeste ostujõudu arvestades tooks see tõenäoliselt kaasa külastatavuse olulise vähenemise.

Etendusasutuste liidu juht Indrek Saar märkis, et piletihinna määravad teatrid ise, aga keskmine hind ei tohiks ületada ühte protsenti keskmisest kuupalgast. Eestis tähendaks see olenevalt piirkonnast 100 krooni või veidi enam. Tegelikult küsitakse teatri kassas keskmiselt 100–200 krooni. Saare hinnangul võib 275 krooni maksev pilet olla õpetajatele, õpilastele ja teistele vähem kindlustatud gruppidele ka kriitiline piir.

Piletihinna tõus

Estonia : hind tõusis sügisel viis kuni 30 krooni, praegu maksavad piletid 30–380 krooni.

Linnateater: hind tõuseb detsembrist, praegu maksab pilet veel 220 krooni.

Eesti Draamateater: hind tõuseb detsembrist 25 krooni, praegu maksab pilet 200 krooni.

Nukuteater: hind tõuseb jaanuarist 10%, praegu maksavad piletid 65–190 krooni.

Vanemuine: hind tõuseb jaanuarist kümme krooni, praegu maksavad piletid 60–245 krooni.

Endla: hind tõuseb jaanuarist 30 krooni, praegu maksavad piletid 120–170 krooni.

Rakvere teater: hind enne veebruari-märtsi ei tõuse, praegu maksavad piletid 120–150 krooni.

Kuressaare Linnateater: hind ei tõuse, praegu maksavad piletid 100–150 krooni.