Leedus on päästekopterid sealse õhuväe koosseisus ning nagu Eestiski, tegelevad need lisaks puhtalt sõjalistele ülesannetele ka rahvale meeldivate tsiviilülesannetega nagu kalameeste päästmine jäiselt merelt, meditsiinilennud ja metsatulekahjude kustutamine, kirjutas Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Tomas Jermalaviciuse asutuse blogis.

Vanad MI-8 helikopterid tuleb hiljemalt 2016. aastaks välja vahetada. Leedu valitsus kuulutaski hanke välja kolme kopteri ostmiseks, selgitas avalikkusele, miks on seda vaja ja teatas samuti, et uute kopterite ostmiseks on kavas kasutada Euroopa Liidu raha, mis on antud olukorras igati lubatud.

Kolme kopteri ostmiseks eraldati 45 miljonit eurot Euroopa Liidu raha. Õnnetuseks tuli see raha ära võtta olemasolevatelt abiprojektidelt. Valitsus käitus igati mõistlikult ja võttis 45 miljonit eurot maha niigi raha kulutamisega hädas programmidelt, sest kui raha ei ole 2013. aastaga lõppeva praeguse Euroopa Liidu finantsperspektiivi jooksul ära kulutatud, tuleb see niikuinii Euroopa Liidule tagasi maksta.

Poliitiline torm puhkes sellest, et kopterite ostu raha võeti ära elamute renoveerimiseks mõeldud programmist. Elamute renoveerimise programm Leedus on erinevatel põhjustel niikuinii takerdunud, aga see ei takistanud avalikkust ja ka mõningaid koalitsioonipoliitikuid süüdistamast valitsust elamute renoveerimise raha andmises helikopterite ostuks. Tekkis vastuolu "soojade majade vs kallite helikopterite" vahel.

Kui antud lärm kukutab helikopterite hanke läbi, on Jermalaviciuse sõnul tagajärjed Leedule tõsised. Ilma päästekopteriteta väheneb Leedu võime reageerida kõikvõimalikes hädaolukordades.

"Ja eestlaste rõõmuks tuleb NATO Balti õhuturbe operatsioon püsivalt üle viia Ämari lennubaasi, mis on ainus koht, kus võõrustajad suudavad pakkuda päästekopteri võimekust - mis on õhuturbe operatsiooni tugipunkti eeldus - sellal kui Leedu õhuruumi turvamine on sama võime puudumise tõttu peatatud," nentis Jermalavicius mornilt.

Ta lisas, et kui poliitikute ja avalikkuse ignorantsuse tõttu kopterite hange ebaõnnestub, siis võimendab see veelgi Leedu mainet riigina, mis ei võta oma riigi kaitset tõsiselt.