Euroopa, sealhulgas Eesti, seisab tulevikus silmitsi rahvastiku kahanemise ohuga, samal ajal kui Maa vaesemates riikides valmistab probleeme ülerahvastatus. Äärmuslikumad rahvastikuprognoosid pakuvad, et 2300. aastal elab maakeral praegusest viis korda enam inimesi ― 36 miljardit, kirjutab Tartu Ülikooli teadur Mare Ainsaar Statistikablogis.

Kui praegu elab Aafrikas 13 protsenti maailma rahvastikust, siis paarisaja aasta jooksul mandri elanikkond kahekordistub. Euroopa osa maailma rahvastikust kahaneb aga praeguselt 12 protsendilt seitsmele protsendile ja Hiina asemel saab rahvarikkaimaks riigiks India.

Inimeste paljususel Maal on nii positiivseid kui negatiivseid tagajärgi. Selles kohta, kas keskkond ja ressursid hakkavad piirama elanikkonna edasist kasvu on erinevaid teooriaid ning ennustusi, samuti selle kohta millal võiks see juhtuda ning miks juhtub. Ka esitab järjest suurem ja üle planeedi ebaühtlaselt jaotuv rahvastik väljakutse rahumeelsele kooseksisteerimisele ressursside piiratuse tingimustes.

Kas inimesed mahuvad Maale ära ja millised väljakutsed esitab rahvastiku jätkuv kasv inimkonnale, seda arutatakse Eesti Statistikaseltsi konverentsil „Kas Eesti rahvas jääb püsima?” 20.-21. aprillil Tallinnas rahvusraamatukogus.