Ajaleht Financial Times kirjutab, et Eston Kohveri röövimine on äratanud eestlastes mälestused represseerivatest venelastest. Sealhulgas viitab ajaleht ka 2007. aasta pronksiöö sündmustele.

Samuti toob ajaleht välja, et käimas on Ukraina kriis ja et USA president Barack Obama külastas vaid 48 tundi enne Kohvri röövimist Eestit, kus ta vandus NATO pühendumust ning nüüd on see pühendumus proovile pandud.

"Arvatavasti oli see sõnum. Mario Puzo "Risiisas" oli kala ajalehte mässitud. Need mehed teevad seda natuke teisiti, kuid vaadake ajastust," rääkis ajalehele Eesti kaitseuuringute keskuse teadur Grigore-Kalev Stoicescu.

New Yorgi ülikooli professor Mark Galeotti lisas lehele, et see on osa mustrist, millega Venemaa üritab NATOt provotseerida ja reageerima panna. 

Ajalehega rääkinud Vene ametnikud lükkasid sellised väited aga kõik tagasi ning anonüümseks jääda soovinud allika sõnul on vandenõuteooriad vaid osa Venemaa mustamise strateegiast.

Eesti ametnikud olevat lehe arvates siiski suhteliselt avameelsed selles küsimuses olnud. Näiteks rääkis välisminister Urmas Paet väljaandele, et tegemist oli üksikjuhtumiga.

New York Times kirjutas hiljuti, et Vene ja Eesti ametnikud olid minevikus tihti salakaubavedamise kohta informatsiooni vahetanud. Kui Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohver ootas 5. septembri hommikul oma informaatorit, jälgis relvastatud Eesti toetusemeeskond eemalt.

Äkki plahvatasid piiri Vene poolelt šoki- ja suitsugranaadid. Samal ajal jäid tummaks kõik eestlaste kommunikatsiooniseadmed, kirjutab New York Times.

Hüüded „ärge liigutage või me tulistame“ sundisid toetusmeeskonna liikmeid jääma sinna, kus nad olid. Kui suits hajus, oli Kohver kadunud.

Vastavalt standardprotseduuridele pärast piiririkkumist kogunesed Eesti ja Vene piirivalvurid hiljem samal hommikul, et anda juhtunule hinnang ja koostada esialgne raport. Venemaa esindaja A. V. Zujev kirjutas alla nii eesti- kui ka venekeelsele dokumendile, milles kirjeldati, kuidas piiri rikuti Vene poolelt ja kaduma läks Eesti kodanik.

Venekeelse teksti sõnastus erines veidi eestikeelsest, kuid ei jätnud siiski mingit kahtlust, et Eesti piiri oli rikutud. Käsikirjalisel kaardil märgiti kolm punkti, kus ühise vaatluse käigus leiti granaatide jäetud lehtrid üle piiri Venemaa poolel.

Hiljem on Venemaa piirivalve juhid kangekaelselt keeldunud esialgseid järeldusi toetamast, kirjutab New York Times.