Teadus- ja arendusnõukogu kiitis heaks neli koroonaviirusega seotud teadusuuringu teemat.

Varustatuse tagamine ja riigi toimimine kriisiolukorras. Uuringu eesmärk on analüüsida Eesti elutähtsate kaupade tootmise ning töötlemise võimekust ning pakkuda välja meetmed isevarustuse paremaks tagamiseks.

Vaimse tervise uuring. Uuringu eesmärk on välja selgitada, kui suur hulk inimesi kannatab eriolukorra tõttu suurenenud depressiooni, ärevuse ja stressiga seotud haiguste käes ning kui suur on vajadus vastavate tervishoiuteenuste järele. Uuritakse, milliseid emotsioone kogetakse akuutses stressiolukorras ning kuidas nendega toime tullakse.

Lisaks on eesmärk kaardistada COVID-19 diagnoosi saanud inimeste ja nende lähedaste, meditsiinilise ja hooldekodude personali ning hingehoidjate probleeme ja leida lahendusi kriisi tagajärgedega tegelemiseks.

SARS-CoV-2 viroloogilised, immunoloogilised ja epidemioloogilised uuringud. Uuringu peamine eesmärk on SARS-CoV-2-ga nakatumise põhjuste mõistmine, saadud info baasil peamiste riskigruppide välja selgitamine, uute viiruspuhangute korral nende gruppide tõhusam kaitse ja seeläbi nakatumiste tõsiduse vähendamine.

Viiruse leviku ja sotsiaalmajandusliku mõju hindamine, modelleerimine ning prognoosimine. Uuringu eesmärk on välja selgitada, millised on koroonaviiruse ja selle levitamise takistamiseks kasutatud meetmete sotsiaalmajanduslikud mõjud Eestis.

Uuringu käigus luuakse andmestik, metoodika ja mudelid, mis võimaldavad prognoosida pandeemia ohjamiseks kavandavate meetmete mõju viiruse leviku järellainete korral ning leida sotsiaalmajanduslikult optimaalsed meetmed viiruse levimiskiiruse kontrollimiseks Eestis.

Teadus- ja Arendusnõukogu (TAN) nõustab valitsust teadus- ja arendustegevuse strateegia küsimustes. Selle esimees on peaminister Jüri Ratas. Nõukogusse kuuluvad veel haridus- ja teadusminister, rahandusminister, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister ning valitsuse nimetatud liikmetena Arto Aas, Jaak Aaviksoo, Toomas Asser, Tiit Land, Toomas Luman, Gunnar Okk, Maive Rute, Mart Saarma, Tarmo Soomere, Toomas Tamsar ja Oliver Väärtnõu.