Maksuvõla aluseks on möödunud aasta 28. novembril Tallinna juriidiliste isikute maksuameti (TJIMA) tehtud maksuotsus, teatas maksu- ja tolliameti pressiesindaja BNS-ile. Maksukorralduse seadus kohustab maksuotsuse saanud isikut otsuses näidatud maksusumma tasuma 30 päeva jooksul maksuotsuse kättesaamisest.

Kui maksukohuslane ei soovi maksusummat tasuda enne vaide- või kohtumenetluse lõppemist, on tal õigus taotleda maksuotsuse täitmise peatamist. Kui maksuotsuse adressaat täitmise peatamist pole taotlenud, on maksuhalduril õigus maksunõue täitmisele pöörata.

Teabekeskuse vaie saabus TJIMA-le mullu 30. detsembril.

“Eelnevast tulenevalt ei ole tegemist poliitilise tagakiusamisega, milles asutuse juhid maksuhaldurit süüdistavad, vaid Eesti seaduste kohaselt tasumisele kuuluvate maksude sissenõudmisega,” teatas maksu- ja tolliameti pressiesindaja.

Keskuse juht Aleksei Semjonov nimetab arvete arestimist poliitiliseks tagakiusamiseks ja väidab, et organisatsioon on oma tegevuses järginud rahvusvahelisi standardeid.

“Eesti territooriumil kehtivad Eesti maksuseadused ja neid järgival maksuhalduril puudub informatsioon, millistest rahvusvahelistest tavadest lähtudes teabekeskus makse tasub,” teatas pressiesindaja.

Maksu- ja tolliameti teatel ei pea paika esialgne info, nagu oleks teabekeskuse ruumid läbi otsitud. Ka pole maksupolitsei alustanud keskuse suhtes kriminaalmenetlust.

Ameti teatel viis kontrolli teabekeskuses läbi TJIMA, mille revidendid käisid ka teabekeskuse kontoris, kuid ruume läbi ei otsitud.

Keskus tegeleb eeskätt rahvusküsimustega seotud probleemidega.